"Einde van Schengen kost Europese Unie 470 miljard"

Het einde van de Schengenzone, waarbinnen men vrij kan circuleren, zou de landen van de Europese Unie over een periode van 10 jaar minstens 470 miljard euro kosten. Ook voor de Verenigde Staten en China zouden de kosten verschillende tientallen miljarden euro's bedragen. Dat blijkt uit een studie van het instituut Prognos in opdracht van de Bertelsmann-stichting.

Het opnieuw invoeren van grenscontroles in Europa, wat in het kader van de vluchtelingencrisis regelmatig opduikt, zou leiden tot "grote stijgingen van de kosten en prijzen". De controles zullen leiden tot tijdverlies, wat zich vertaalt in hogere personeels- en stockagekosten voor de bedrijven. Ook de "just in time"-leveringen zouden niet gegarandeerd kunnen worden, klinkt het.

In een "optimistisch" scenario zouden de productiekosten in de Europese Unie met één procent stijgen, wat neerkomt op 470 miljard euro over een periode van tien jaar (2016-2025). Voor Duitsland zou de factuur oplopen tot 77 miljard en voor Frankrijk 80 miljard euro.

Maar er zullen ook gevolgen zijn buiten de Europese Unie, onder meer wegens hogere invoerprijzen. De studie spreekt van kosten over tien jaar van 91 miljard euro voor de Amerikaanse economie en 95 miljard voor de Chinese.