"Jaarlijks een tot twee overlijdens in België door malaria"

Overlijdens in België als gevolg van malaria zijn heel zeldzaam. Nationaal zijn er toch jaarlijks een of twee gevallen. In ons land worden elk jaar gemiddeld tussen 300 en 350 gevallen van malaria opgetekend. Meestal makkelijk te behandelen, maar malaria kan dodelijk zijn. Dat zegt dr. Erika Vlieghe, arts-internist en infectiologe verbonden aan het Instituut Tropische Geneeskunde en diensthoofd tropische ziekten aan het UZ Antwerpen.

Het Laatste Nieuws bericht  vandaag dat een 55-jarige stewardess bij Brussels Airlines is gestorven aan de gevolgen van malaria. De erg ervaren stewardess werd vermoedelijk na een vlucht naar het Afrikaanse land Kameroen door een mug gestoken. Zij is het eerste dodelijke malariaslachtoffer bij de luchtvaartmaatschappij. Eind juli vorig jaar overleed een 64-jarige man uit Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) aan cerebrale malaria in het UZ Gasthuisberg in Leuven. Hij liep de ziekte eerder die maand op tijdens een verblijf in Malawi.

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten (plasmodium) die na een muggenbeet in het lichaam komen.

De meeste Belgische slachtoffers keren terug uit Afrika, in mindere mate uit Azië. In Zuid-Amerika is de ziekte eerder zeldzaam. "Wereldwijd merken we een daling, ook in het aantal doden", aldus Erika Vlieghe, die wijst op het risico voor de niet-beschermde reizigers. Elke reiziger naar de tropen die tijdens zijn reis en tot drie maanden na zijn terugkeer koorts of griepverschijnselen vertoont, moet onmiddellijk een arts raadplegen.

Er bestaat geen vaccin tegen malaria, wel zijn er medicijnen om besmetting met malaria te vermijden.