"Wellicht beter voor EU als Britten eruit stappen"

Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, is een voorstander geworden van de brexit. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". "Er is in het Verenigd Koninkrijk zoveel vijandschap. De media en een groot deel van de politieke elite haten de Europese Unie. Na het referendum zal dat niet verdwijnen."

"Het doel van die EU-haters is om zoveel mogelijk soevereiniteit terug te brengen van Brussel naar Westminster, naar Londen", zegt De Grauwe, die nu vier jaar in het Verenigd Koninkrijk woont en werkt. "Dat zal niet stoppen."

Het is volgens De Grauwe ook "een zeer slecht scenario" als het brexit-kamp het bij het referendum niet haalt en het Verenigd Koninkrijk dus bij de EU blijft. "Op dat ogenblik zullen de Britten van binnen de Europese Unie hun strategieën verderzetten. Ze zullen alle pogingen om verder te integreren tegenwerken en ze zullen veel van de materie proberen terug te halen naar de nationale entiteiten en dat is niet in ons belang. Het is wellicht beter voor de EU dat de Britten eruit stappen."

Of de Britten zelf beter worden van een brexit, vindt De Grauwe moeilijk te zeggen. "Maar waarschijnlijk niet." Volgens De Grauwe gaat de discussie voor het referendum ook over iets anders. "Dus niet over de economische kosten en baten, maar wel over emotionele dingen: zoals de identiteit van de natie en de soevereiniteit van het land. Dat zal de doorslaggevende argumentatie zijn en dan kan het best zijn dat brexit het haalt."

"Trojaans paard"

De Grauwe benadrukt ook dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa bij een brexit niet zal stilvallen. "Als er een brexit komt, dan zal de Britse regering onmiddellijk moeten onderhandelen met de EU om naar een nieuw handelsakkoord te gaan. Daar zal een handelsakkoord uit voortvloeien dat nauwelijks verschilt van de huidige regeling. Er zal misschien een probleem zijn in de transitie maar zodra het akkoord er is, zal het Verenigd Koninkrijk opnieuw handel drijven met de EU. Het zal dan echter niet als een Trojaans paard in de EU aanwezig zijn om de EU te ondermijnen. Dat zal wel zo zijn als de Britten beslissen dat het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft."