Advocaten Assange vragen Stockholm intrekking Europees arrestatiebevel

De advocaten van de Australische klokkenluider Julian Assange hebben de rechtbank in Stockholm, die zich buigt over de beschuldiging van verkrachting door de stichter van Wikileaks, gevraagd het Europees aanhoudingsmandaat tegen hun cliënt in te trekken.
AP2011

De raadslieden baseren zich op een advies dat een werkgroep van de VN op 5 februari heeft geformuleerd en volgens hetwelk Assange slachtoffer is van een willekeurige detentie. De advocaten van Assange hebben eerder vruchteloos geprobeerd bij de Zweedse justitie opheffing van het aanhoudingsmandaat te verkrijgen.

Volgens meester Tomas Olsson is het advies van de VN een "belangrijk feit waarmee rekening dient te worden gehouden".

Het aanhoudingsmandaat dateert van november 2010 en dient opdat de Zweedse justitie Assange kan verhoren over beschuldigingen van verkrachtingen die een Zweedse vrouw drie maanden daarvoor heeft geformuleerd. Assange, die de beschuldigingen ontkent, vocht dit tevergeefs aan bij de Britse politie en zocht in juni 2012 zijn heil in de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij nog steeds vertoeft.

In maart 2015 stemden Zweedse magistraten ermee in de man in Londen te verhoren. Maar door procedurele complicaties kwam het er nog niet van.