Akkoord moet einde maken aan kastenconflict in India

In India is er een akkoord met de leiders van de Jat-kaste in de deelstaat Haryana bereikt. Dat moet een eind maken aan het kastengeweld dat sinds vrijdag aan zeker negentien mensen het leven heeft gekost. Door het conflict waren tal van wegen geblokkeerd en was ook de watertoevoer naar de Indiase hoofdstad Delhi afgesloten, waar zo'n 20 miljoen mensen wonen.

Leden van de invloedrijke Jat-kaste betoogden al enkele dagen om quota te eisen voor arbeidsplaatsen in de openbare sector en voor studieplaatsen voor hun kinderen aan de universiteit.

De autoriteiten in Haryana gingen gisteren akkoord met het verlenen van de door de Jat-kaste geëiste quota. Ze hebben de manifestanten een voorstel gedaan, dat inmiddels ook is aanvaard, meldt Yashpal Malik, die een groep van representatieve organisaties leidt.

De avondklok die sinds het uitbreken van het geweld werd ingesteld, is op sommige plaatsen opnieuw opgeheven.

De onlusten hadden ook gevolgen voor Delhi, waar de waterlevering korte tijd in het gedrang kwam door toedoen van de manifestanten die de toevoer naar de waterzuiveringsinstallaties van de Indiase hoofdstad hadden lamgelegd. Volgens de watermaatschappij van Delhi zal het not enkele dagen duren voor de waterdistributie in de stad weer is genormaliseerd.

De Jat-gemeenschap is voornamelijk een landelijke gemeenschap, en vertegenwoordigt 29 procent van de bevolking van Haryana. In maart 2014 had de Indiase regering besloten om de kaste in het hele land quota toe te kennen, maar die beslissing werd later door het hooggerechtshof geannuleerd.