Albert Heijn en Delhaize moeten winkels verkopen

Supermarktketens Albert Heijn en Delhaize moeten verschillende winkels in ons land afstoten. Die beslissing wordt opgelegd door de Belgische Mededingingsautoriteit, anders krijgt de fusiedeal tussen de supermarkten geen groen licht.

Begin mei vorig jaar raakte bekend dat de Belgische supermarktketen Delhaize en de Nederlandse tegenhanger Ahold - bekend van Albert Heijn - aan het flirten waren om te fuseren. Eind juni was de kogel door de kerk.

Door die fusie ontstaat een wereldwijde gigant inzake supermarkten en winkels. In een voorlopige conclusie ziet de mededingingsautoriteit nu competitiviteitsbezwaren in een aantal regio's in Vlaanderen. Delhaize en Ahold zouden er samen te sterk present zijn, met andere woorden: ze zouden te veel macht krijgen tegenover hun concurrenten.

Daarom zouden zowel Delhaize als Ahold enkele winkels moeten verkopen. Verkopen dus, niet noodzakelijk sluiten. Volgens de vakbonden gaat het om acht vestigingen, goed voor 400 banen. Om hoeveel winkels van Delhaize het gaat, is nog niet duidelijk. "Een klein aantal", aldus de woordvoerder.

Het gaat om een voorlopig rapport van de mededingingsautoriteit. Op 14 maart volgt een definitieve beslissing.