België telt officieel 451 Syriëstrijders

Eind januari telde ons land officieel 451 Syriëstrijders. Daarvan zijn er 117 vertrokken en teruggekeerd. De meeste teruggekeerde Syriëstrijders zijn afkomstig uit het Brussels Gewest (59). Per provincie spant Antwerpen (16) de kroon. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Koen Metsu (N-VA) van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft gekregen.

De cijfers geven dus voor het hele land een totaal van 451 Syriëstrijders. Die worden onderverdeeld in vier categorieën: diegenen die zich in Syrië bevinden, diegenen die onderweg zijn, het aantal teruggekeerden en het aantal mislukte vertrekken. Volgens de gegevens die op 28 januari werden afgeklopt, bevonden zich 269 strijders in Syrië, waren er zes onderweg naar het front, zijn er 117 teruggekeerd en was sprake van 59 mislukte vertrekken.

Het Brussels Gewest telt alles samen 197 Syriëstrijders, van wie er 112 zich in het land in het Midden-Oosten zouden bevinden en 59 terug naar ons land keerden. Voor Vlaanderen is sprake van 195 Syriëstrijders, van wie er 133 in Syrië aanwezig zouden zijn en 36 terugkeerden. Wallonië telde 20 teruggekeerde Syriëstrijders en veertien strijders die in Syrië aanwezig zouden zijn.

Een onderverdeling per gemeente van de vier categorieën samen catalogeert 93 Syriëstrijders onder Antwerpen. Bij Brussel en Sint-Jans-Molenbeek gaat het om telkens 47 personen, terwijl onder Schaarbeek 31 Syriëstrijders vallen. Onder Vilvoorde tot slot vallen 27 Syriëstrijders.

Meest gelezen