Broeikasgassen verminderen? "Minder rundvlees en melkproducten eten"

De Europeanen moeten hun consumptie van rundvlees en melkproducten verminderen als ze de normen willen halen omtrent de vermindering van broeikasgassen. Dat staat in een Zweedse wetenschappelijke studie.
ImageGlobe

De landbouw en de voedselindustrie maken een kwart van de uitgestoten gassen van de EU uit. Deze gassen moeten verminderen met drie vierde tegen 2050. We moeten dus de helft minder rundvlees eten als we de doelstelling van de EU willen halen, staat te lezen in het rapport.

"Niet volledig stoppen met vlees eten"

"We moeten niet volledig stoppen met vlees eten", zegt Stefan Wirsenius van de technische universiteit Chalmers in Göteborg. Volgens hem veroorzaken gevogelte en varkensvlees weinig uitstoot. Een kilogram rundvlees brengt tweehonderd kilo CO2 met zich mee, tegenover tien tot dertig kilogram bij varkens- en kippenvlees. Er moet ook een vermindering in de melkproductie komen. Een kilogram proteïnen uit melkproducten veroorzaakt vier keer zoveel uitgestoten gassen als het equivalent van gevogelte.

Een structurele verschuiving van de Europese productie van rundvlees naar varkens- en kippenvlees, en van melkproducten naar plantaardig voedsel, zou volgens de onderzoekers een verhoging betekenen van het wereldwijde aanbod van proteïnen uit voedsel.

Landbouwtechnieken

Ook een verbetering in landbouwtechnieken zou volgens hen tot een vermindering van uitstoot leiden. De infrastructuur voor de opslag van mestvocht bedekken en de gassen ervan verbranden is volgens het onderzoek het meest veelbelovend. Ook is de uitstoot van mestproductie grotendeels vermijdbaar door beroep te doen op de nieuwste technologieën, zegt de belangrijkste onderzoeker van het project, David Bryngelsson. Minder voedsel verspillen zou echter weinig invloed hebben op de broeikasgassen.