Cameron waarschuwt dat een "nee" een "nee" is

De Britse premier David Cameron waarschuwt dat een Brits "no" bij het referendum over het EU-lidmaatschap definitief is. In een vurige toespraak tot het Lagerhuis verdedigde hij het akkoord dat hij vorige week heeft bereikt met de andere lidstaten van de Europese Unie. Hij kreeg een staande ovatie vanop de meerderheids- en de oppositiebanken, maar aan beide kanten van de volksvergadering bleven ook parlementsleden zitten.

"Jammer genoeg ken ik koppels die uit elkaar zijn gegaan, maar ik ken er geen die een scheidings­procedure hebben opgestart en daarna hun huwelijksgeloften hebben hernieuwd", hield Cameron de leden van het Lagerhuis voor. Met andere woorden: als een meerderheid van de Britten op 23 juni ervoor kiest om uit de EU te stappen, dan is dat een definitieve beslissing. Bij een "no" dus geen sprake van nieuwe onderhandelingen met Brussel, gevolgd door een nieuw referendum.

Cameron liet er geen twijfel over bestaan: bij een "no" zal hij de wil van het volk uitvoeren en stapt het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie. "Ik ben niet beschikbaar voor een eventuele herverkiezing en hebben dus geen andere agenda", gaf hij nog mee.

Over het standpunt van zijn conservatieve regering was de Britse premier klaar en duidelijk: Groot-Brittannië moet een deel van een hervormde Europese Unie blijven. Volgens hem is Groot-Brittannië beter af in dan buiten de Unie. Hij betwijfelt of de Britse macht in de wereld groter zal zijn als het land niet langer tot de EU behoort: "Eruit stappen is een sprong in het onbekende."

Politieke verdeeldheid

Opvallend: na zijn toespraak werd Cameron toegejuicht vanop de meerderheids- en de oppositiebanken, maar niet alle parlementsleden aan beide kanten van het Huis gingen staan. Met andere woorden: Cameron wordt niet gesteund door alle leden van zijn Conservatieve meerderheid.

Dat bleek trouwens ook uit een aantal kritische vragen die hij kreeg, onder meer van de Londense burgemeester Boris Johnson. Anderzijds kreeg hij openlijk de steun van Labour-leider Jeremy Corbyn en diens voorganger Ed Miliband.