Charlie Hebdo lanceert literatuurprijs voor jongeren

Het Franse weekblad Charlie Hebdo organiseert een nieuwe literatuurprijs voor scholieren en studenten. De onderscheiding zal teksten van jongeren bekronen die "verrassend, maf en respectloos zijn" over een gegeven onderwerp. Dat heeft initiatiefnemer Iegor Gran verteld aan radiozender France Info.

Elke jongere tussen 12 en 22 jaar oud maakt kans op de "Prix Littéraire Charlie Hebdo". De wedstrijd staat open voor alle scholieren en studenten die Frans spreken, niet enkel voor Franse jongeren. Het onderwerp waarover kandidaten een tekst van 1 à 2 bladzijden moeten schrijven is "wat als we le bac (de academische proef aan het einde van de middelbare school in Frankrijk, nvdr) vervangen door ...".

Charlie Hebdo wil met deze nieuwe prijs een alternatief bieden voor de klassieke en "grauwe" literatuurprijzen. "Na de aanslag van 7 januari 2015 hebben veel jonge mensen spontaan tekeningen opgestuurd naar onze redactie. Daarin hoorden we heel vrije stemmen. Bovendien hebben veel jongeren Charlie ontdekt na de aanslagen. Wij willen met hen in dialoog gaan", vertelde tekenaar en chef Riss aan "Le Parisien". "We willen de goesting om kritisch te zijn doorgeven aan jongeren en hen aanmoedigen om zich los te maken van conventies, op een leeftijd waarop alles mogelijk is."

De redactie verwacht vooral "verrassende teksten" en benadrukt dat "alle vormen van humor welkom zijn, zolang de inzendingen maar getuigen van een zekere waanzin, originaliteit en lichte oneerbiedigheid", aldus partner van de literatuurprijs Iégor Gran.

Geïnteresseerden kunnen hun tekst tussen 24 februari en 20 april insturen via een speciale website. Alle inzendingen worden bekeken door een jury, voor het publiek tien finalisten uitkiest. De drie uiteindelijke winnaars krijgen een beurs van 1.000 euro. In het Charlie Hebdonummer van 1 juni wordt bovendien hun naam gepubliceerd.