De geldschieters kiezen partij voor Marco Rubio, en tegen Cruz en Trump

En de grote winnaar van het weekend in de VS is ... Marco Rubio. Nu Jeb Bush uit de race naar het presidentschap stapt, lopen de geldschieters en masse naar het kamp van Rubio.

Marco Rubio eindigde afgelopen weekend in de race om de Republikeinse nominatie op een derde plaats, op een zucht van Ted Cruz en nog wel een eindje achter Donald Trump.  

Máár derde, dus. Rubio slaagde er nog geen enkele keer in om tweede, laat staan eerste te worden in een van de Republikeinse voorverkiezingen tot nog toe. Dat neemt niet weg dat hij als de winnaar van het weekend gezien mag worden. The Wall Street Journal bericht vandaag hoe de geldschieters en masse overlopen naar het kamp van Rubio. 

"De Republikeinen kregen wat ze willen en ook nodig hebben: een ervaren en verkiesbare politieke leider, die een alternatief is voor Donald Trump", zo omschrijft Fred Malek, een Republikeinse geldschieter met deep pockets het in die krant. 

En dan lijkt het niet uit te maken dat Rubio bij momenten zwak presteerde tijdens de debatten, en op een gegeven moment zelfs geridiculiseerd werd omdat hij niet kan loskomen van de tekst op zijn blaadje. Maar de weerzin tegen de anti-establishmentfiguren Ted Cruz en, vooral, Donald Trump is simpelweg te groot.

Voor Rubio is er behoorlijk wat geld binnen te halen. De super-PAC's achter Jeb Bush - de vehikels die het geld ophalen - hebben een oorlogskas van dik honderd miljoen dollar. En ook kandidaten als John Kasich of Ben Carson - nog altijd in de race, maar zo goed als onverkiesbaar -  hebben nog wat miljoenen achter de hand.