Dodental op Fiji-eilanden opgelopen tot 17 na doortocht cycloon

Na de doortocht van de cycloon Winston op de Fiji-eilanden gisteren is het dodental gestegen tot 17. Intussen zijn op de eilanden de hulp- en opruimoperaties van start gegaan.

"Care Australia kan het cijfer van 17 doden bevestigen", zegt een woordvoerder na een briefing met verantwoordelijken van Fiji in Suva, de hoofdstad van de archipel in de Stille Oceaan. De autoriteiten hebben nog geen officiële slachtofferbalans gecommuniceerd.

"De verzorging van de inwoners op de verafgelegen eilanden heeft onze grootste prioriteit", aldus premier Voreqe Bainimarama. De Nieuw-Zeelandse luchtmacht, die dit weekend over de eilanden vloog, maakte melding van een zware ravage, met ingestorte woningen en bruggen. Op foto's die vanuit de lucht gemaakt zijn is te zien hoe volledige dorpen zijn vernield. "De beelden die we van de getroffen zones binnenkrijgen laten geen twijfel bestaan over de verwoestende kracht van de cycloon", zegt Osnat Lubrani, VN-coördinator voor de Fiji-eilanden. "Het staat, gezien de rampzalige impact, vast dat de Fiji-eilanden een lange herstelperiode tegemoet gaan."

Minister van Toerisme Faiyaz Siddiq Koya liet al weten dat alle toeristen op Fiji in veiligheid zijn, en dat de internationale luchthaven vandaag weer geopend wordt. Elk jaar bezoeken 750.000 toeristen, voornamelijk Australiërs en Nieuw-Zeelanders, de Fiji-eilanden.

Winston is de sterkste cycloon die ooit in Fiji waargenomen werd en ook de eerste in categorie 5. Tijdens de doortocht van de cycloon zondagochtend werden windsnelheden gemeten van gemiddeld 220 kilometer per uur, met uitschieters tot 315 km/uur.