Droom 106-jarige in vervulling: dansen met zwarte president in het Witte Huis

"Ik dacht dat ik van mijn leven niet in het Witte Huis zou geraken." Aan het woord is Virginia McLaurin, een zwarte Amerikaanse van 106 die op bezoek mocht bij de Obama's. Haar aanstekelijke enthousiasme zette zich af op haar heupen: het kranige vrouwtje begon meteen te dansen met het presidentiële paar.

Het was de levensdroom van Virginia McLaurin om het Witte Huis eens van aan de binnenkant te zien, en zo geschiedde. Vanaf de eerste seconden dat de hoogbejaarde vrouw haar president ziet, volgt er een explosie van enthousiasme. Met opengesperde armen - de wandelstok in de linkerhand en mooi gelakte nagels- roept ze Barack Obama "Hi" toe.

Wanneer ze ook first lady Michelle ziet, is Virginia niet meer te houden. De Amerikaanse president moet haar zelfs aanmanen het rustig te houden. "Ga niet zo vlug. Ze is 106!", aldus Obama, duidelijk onder de indruk. Ook Michelle Obama is onder de indruk: "Wanneer ik later groot ben, wil ik zoals jij zijn", vertrouwt ze de 106-jarige toe. "Dat kan", antwoordt Virginia, die prompt begint te dansen, hand in hand met de Obama's. "Blijven bewegen", luidt haar tip.

"Een zwarte president... En een zwarte vrouw"

Het bezoek van McLaurin aan het Witte Huis gebeurde in het kader van de Black History Month: in de maand februari herdenken de Verenigde Staten hoe hele groepen volkeren vanuit Afrika naar andere delen van de wereld trokken, niet zelden verscheept als slaven: de Afrikaanse diaspora.

Voor de 106-jarige zwarte Virginia - die de raciale segregatie in de VS nog aan den lijve heeft ondervonden - was het bezoek aan het Witte Huis dan ook een bijzonder emotioneel moment. "Ik dacht dat ik van mijn leven niet in het Witte Huis zou geraken. Ik ben zo gelukkig", laat ze optekenen. Daarna kijkt ze president Obama recht in de ogen: "Een zwarte president", en daarna ook Michelle recht in de ogen: "Een zwarte echtgenote".

"Die energie man... Je hebt mijn dag gemaakt", besluit Michelle Obama. "En jullie de mijne", aldus Virginia McLaurin.

Het Witte Huis deelde het filmpje van het bezoek op hun Facebookpagina.