Duizenden vluchtelingen gestrand in Griekenland

Omdat Oostenrijk en de Balkanlanden een alsmaar restrictievere vluchtelingenpolitiek voeren, zitten nu al duizenden vluchtelingen in Griekenland vast. De Griekse regering probeert een volledige sluiting van de noordelijke grenzen te vermijden en beschuldigt de EU ervan gemaakte afspraken niet na te komen.
Vluchtelingen aan de grens met Macedonië

Macedonië kondigde gisteren aan dat het voortaan geen Afghaanse vluchtelingen meer toelaat in het land. Alleen Syriërs en Irakezen mogen het land nog binnen om verder te trekken naar West-Europa. Daardoor zitten nu al meer dan 5.000 vluchtelingen vast aan de grens tussen Griekenland en Macedonië. Zij weten niet of en wanneer ze eventueel kunnen verder reizen.

De vluchtelingenstroom naar de Griekse eilanden houdt intussen niet op. Vanmorgen kwamen er opnieuw 3.000 vluchtelingen aan in de haven van Piraeus. Er stonden dit keer geen bussen klaar om hen naar de grens met Macedonië te brengen. Naar verluidt zou de Griekse regering het aantal vluchtelingen die vastzitten aan de grens onder controle willen houden.

De Griekse minister van Migratie Yannis Mazoulos beschuldigt de Europese Unie intussen van woordbreuk. Volgens de minister was er afgesproken dat de huidige vluchtelingenpolitiek niet gewijzigd zou worden voor de speciale vluchtelingentop in maart.

Maar Oostenrijk heeft aangekondigd dat het maar een beperkt aantal vluchtelingen wil toelaten in het land en zoals de Griekse regering voorspelde heeft die beslissing een domino-effect gehad op de andere landen van de Balkanroute.

Volgens Mazoulos lukt het de Europese Unie niet om op te treden tegen lidstaten die de gemaakte beloften niet nakomen. De minister probeert intussen te voorkomen dat de grens met Macedonië helemaal gesloten wordt. "We hebben diplomatieke stappen genomen en geloven dat de problemen opgelost zullen worden", aldus Mazoulos op tv.