Europol opent agentschap tegen mensensmokkel

Europol, het samenwerkingsverband van de Europese politiediensten, heeft in Den Haag een speciaal agentschap geopend dat EU-lidstaten gaat helpen bij het opsporen en ontmantelen van netwerken die zich bezighouden met mensensmokkel. Het European Migrant Smuggling Centre (EMSC) is gecreëerd naar het voorbeeld van gelijkaardige EU-agentschappen tegen terrorisme en cybercrime.

"De strijd tegen mensensmokkel is voor de Europese Unie een absolute prioriteit bij de aanpak van de vluchtelingencrisis", zegt Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos.

90 procent van het aantal migranten dat de EU binnenkomt, doet dat met de hulp van mensensmokkelaars. Vorig jaar zijn meer dan een miljoen migranten illegaal de Europese Unie binnen geraakt, bijna vijf keer meer dan in 2014. Die migratiegolf houdt aan, want tijdens de eerste zeven weken van dit jaar zijn al meer dan 84.000 migranten illegaal de EU binnengekomen.

Dat de meeste migranten uit Syrië, Irak, Afghanistan en Pakistan komen, is niet bepaald verrassend. Maar er zijn ook migranten uit Afrikaanse landen als Senegal, Somalië, Niger, Marokko, of uit Aziatische landen als India, Bangladesh, China en Vietnam. De meeste migranten willen naar Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Te land en ter zee

De activiteiten van de smokkelaars lopen grotendeels samen met de verschillende routes die de vluchtelingen gebruiken bij hun tocht naar Europa, zoals u kunt zien op het kaartje hieronder.

De meeste migranten kiezen voor routes over zee: het oostelijke traject vanuit Turkije via de Egeïsche Zee en het traject over de Middellandse Zee naar Italië. De westelijke route over zee, richting Spanje, is relatief minder belangrijk.

Over land zijn er twee routes: een vanuit Rusland naar Noorwegen en een minder belangrijk traject via de Baltische staten of Polen.

De EU heeft meer dan 230 "hotspots" van mensensmokkelaars geïdentificeerd, zowel buiten als binnen de EU. Buiten de EU zijn de belangrijkste plekken Amman (Jordanië), Algiers (Algerije), Beiroet (Libanon), Benghazi (Libië), Caïro (Egypte), Casablanca (Marokko), Istanbul (Turkije), Izmir (Turkije), Misurata (Libië), Oran (Algerije) en Tripoli (Libië).

De belangrijkste centra voor mensensmokkelaars binnen de EU zijn Athene (Griekenland), Berlijn (Duitsland), Boedapest (Hongarije), Calais (Frankrijk), Kopenhagen (Denemarken), Frankfurt (Duitsland), Hamburg (Duitsland), Hoek van Holland (Nederland), Londen (Verenigd Koninkrijk), Madrid (Spanje), Milaan (Italië, München (Duitsland), Parijs (Frankrijk), Passau (Duitsland), Rome (Italië), Stockholm (Zweden), Tornio (Finland), Thessaloniki (Griekenland), Wenen (Oostenrijk), Warschau (Polen) en Zeebrugge (België).

40.000 verdachten

Europol heeft informatie over meer dan 40.000 mensen die betrokken zijn bij mensensmokkelactiviteiten. Vorig jaar waren er 1.551 onderzoeken tegen netwerken. De meeste verdachten komen uit landen als Bulgarije, Egypte, Hongarije, Irak, Kosovo, Pakistan, Polen, Roemenië, Servië, Tunesië en Turkije.

44 procent van de netwerken bestaat uitsluitend uit mensen die niet uit de EU komen, maar 30 procent bestaat uitsluitend uit EU-onderdanen. De rest bestaat uit mensen van buiten en binnen de EU.

Netwerken die actief zijn in de landen van oorsprong, de Scandinavische landen en België bestaan meestal uit mensen van dezelfde nationaliteit. In de rest van de EU zijn de netwerken over het algemeen heterogeen samengesteld.

Volgens Europol maken mensensmokkelaars vaak gebruik van de sociale media om hun diensten aan te bieden. Met de hele "business" was er in 2015 alleen al een omzet van 3 à 6 miljard euro gemoeid.