Finnen schieten een vijfde van hun wolvenbestand af

In Finland hebben jagers 43 wolven afgeschoten van de 250 die er nog in het land leven. De overheid had dit jaar, voor de tweede keer sinds 2007, toestemming gegeven om opnieuw wolven af te schieten, 46 namelijk. Dat is bijna 20 procent van het totale bestand.
(Foto: Tracy Brooks, US Fish & Wildlife Service)

Onder druk van de veetelers en inwoners van het platteland, en ondanks de woede van natuurbeschermers had het Nationaal Agentschap voor de Wilde Fauna 46 vergunningen uitgegeven om tussen eind januari en eind februari 46 wolven af te schieten. Drie vergunningen zijn blijkbaar niet gebruikt, zodat er 43 wolven afgeschoten zijn.

Het is de tweede keer sinds 2007 dat er opnieuw dergelijke vergunningen werden uitgereikt. Tussen 2007 en 2015 was het afschieten van wolven verboden om de populatie te beschermen, na een krachtmeting tussen Helsinki en de Europese Commissie, die de wolven beter beschermd wilde zien.

Volgens voorstanders van de wolvenjacht heeft het verbod echter een averechts effect gehad en heeft het geleid tot stroperij op grote schaal: de wolvenpopulatie is in die periode teruggevallen van een 250 tot 300 individuen in 2007, tot 120 tot 135 in 2013. 

Sindsdien zijn de roedels opnieuw aangegroeid - mogelijk door toedoen van wolven uit Rusland -, en Finland had in 2015 opnieuw het gecontroleerd afschieten van wolven toegelaten. Toen werden er 24 vergunningen uitgereikt en uiteindelijk 17 wolven afgeschoten.

Het ministerie van Land- en Bosbouw gaat nu de weerslag van het programma op de populatie en op het stropen evalueren, en zich vervolgens uitspreken over een eventuele verlenging van het programma.

Milieuverenigingen zijn woedend over het afschieten, en wijzen erop dat er buiten het gecontroleerd afschieten ook nog "uitzonderlijke vergunningen" afgeleverd worden door de politie. Er zijn sinds augustus vorig jaar inderdaad nog 25 wolven afgeschoten in klopjachten op wolven die te dicht bij dorpen kwamen, of die huisdieren of vee aangevallen hebben. Volgens milieuorganisaties is er een populatie van minstens 500 wolven nodig om de wolven genetisch gezond te houden en inteelt te vermijden.

De jacht is een oude en sterk verankerde traditie in Finland, waar jaarlijks een 300.000 vergunningen worden afgeleverd. Dat is gezien de bevolking, een der hoogste percentages van heel Europa. Hazen, herten, wilde vogels en vooral elanden zijn de dieren die het meest bejaagd worden.