Geen referendum over Gents circulatieplan, wel "voort­durende volksbevraging"

De gemeenteraad van Gent heeft niet ingestemd met een referendum over het geplande circulatieplan, zoals oppositieraadslid Siegfried Bracke (N-VA) had gevraagd. De meerderheidspartijen zien zo'n referendum niet zitten, maar plannen wel een soort burgerkabinet.

In april volgend jaar wil de Gentse bestuurscoalitie het voetgangersgebied verdubbelen en de binnenstad bijkomend in zes sectoren verdelen om doorgaand verkeer te weren. Cruciaal in het circulatieplan zijn een aantal flankerende maatregelen, zoals een vlottere doorstroming op de R4 en extra Park & Rides.

Via een referendum met de centrale vraag "Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het voorliggende circulatieplan Binnenstad Gent?" wilde N-VA-fractieleider Siegfried Bracke het laatste woord over het plan aan de Gentenaar zelf geven.

Lang debat

Gisterenavond volgde een drie uur durend debat, waarbij vijf N-VA'ers, CD&V-kopman Veli Yüksel en twee Vlaams Belangraadsleden hun licht lieten schijnen over de inhoud van de het plan en hun steun uitdrukten voor het referendum.

Iets wat de meerderheidspartijen Open VLD, SP.A en Groen niet meteen zien zitten. Zij legden een amendement op tafel waarbij ze vanaf maart een "oplossingsgerichte dialoog" willen opzetten met specifieke doelgroepen, zoals bewoners, handelaars, zorgverstrekkers of mensen met een handicap. "Deze dialoog kan leiden tot verdere concrete afspraken en verfijningen voor en na de invoering van het plan", klinkt het.

"Wij vinden het belangrijk dat Gentenaars voortdurend hun opinie en adviezen kunnen geven aan het stadsbestuur over het circulatieplan", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Het circulatieplan is een duidelijke stellingname van het stadsbestuur en we willen op dat elan voortgaan, maar we vinden het ook belangrijk om rekening te houden met de adviezen."

Siegfried Bracke is alleszins niet meteen gewonnen voor het idee van een "burgerkabinet". "Het gaat om een soort kabinet van zo'n honderd - en ik citeer - "weldenkende Gentenaars".", zegt hij. "Dat gaat men invoeren na het circulatieplan. Wij wilden een bevraging voor de invoering van het plan. Dit burgerkabinet is eigenlijk een soort sterfhuisbegeleiding op het moment dat de problemen er al zijn."