Gouverneur Decaluwé vraagt strengere grenscontroles

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé wil dat er strengere grenscontroles komen aan de grens met Frankrijk ter hoogte van De Panne. Aanleiding is de nakende ontruiming van een deel van het tentenkamp in de Noord-Franse stad Calais. Decaluwé vraagt dat mensen zonder papieren staande gehouden wordt aan de Belgische grens.

Vorige week meldde de prefectuur van het Franse departement Pas-de-Calais dat ze het zuidelijk deel van de "jungle", het tentenkamp in Calais, morgen zou ontruimen.

"De laatste signalen wijzen erop dat de Franse overheid effectief zal overgaan tot ontruiming van dat deel van het kamp in Calais. Het zou vooral gaan om Irakezen, Iraniërs en Afghanen", klinkt het.

"Dergelijke acties in het verleden wezen uit dat heel wat mensen dan alsnog asiel aanvragen, maar ik verwacht ook dat een deel van die mensen naar Zeebrugge zal komen om hier hun geluk te beproeven en zo alsnog via Zeebrugge in Groot-Brittannië te geraken. We moeten daarop voorbereid zijn", aldus gouverneur Decaluwé.

"Mensen zonder papieren staande houden"

De gouverneur had al gesprekken met het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over mogelijke maatregelen. Die zouden morgen besproken worden.

De gouverneur vraagt dat er systematische grenscontroles worden uitgevoerd aan de Franse grens ter hoogte van De Panne. "We moeten proberen te controleren wie er de grens over wil. Mensen die niet de nodige documenten kunnen voorleggen, moeten daar staande gehouden worden", aldus de gouverneur.

Kusttram tot in Zeebrugge

Decaluwé heeft ook de korpschefs van de politiezones aan de kust opgeroepen om meer te controleren.

"We stellen vast dat illegale vluchtelingen met de bus van het Franse Duinkerke naar De Panne komen, en dan de kusttram nemen tot in Zeebrugge", merkt de gouverneur op. Ook extra beveiliging voor de haven en de scheepvaart staan op het lijstje dat de gouverneur overmaakte aan minister Jambon.

Hij is vooral bezorgd dat in het spoor van de vluchtelingen heel wat mensensmokkelaars, zogenaamde "runners", mee zullen verhuizen nu een deel van het kamp in Calais gaat ontruimd worden.