Johan Verminnen verlaat raad van bestuur van SABAM

Johan Verminnen heeft SABAM geïnformeerd dat hij uit de raad van bestuur van de auteursvereniging wil stappen om zich volledig toe te leggen op zijn artistieke activiteiten. SABAM neemt met spijt akte van zijn beslissing, zo meldt de Belgische vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers in een persbericht.
© BMUSS

De 64-jarige zanger en auteur-componist maakt sinds 13 januari 1998 deel uit van de raad van bestuur. Op 1 januari 2007 werd hij de Nederlandstalige gedelegeerd bestuurder van SABAM in opvolging van Roger Van Ransbeek. Op 3 januari 2014 volgde hij Stijn Coninx op als voorzitter van de raad van bestuur van de auteursvereniging.

"Ik neem zeker afscheid met spijt in het hart, na meer dan 18 jaar bij SABAM. Maar ik wil me weer concentreren op mijn corebusiness als artiest: muziek. In april komt er een plaat uit met 15 nieuwe nummer. In mei word ik 65, ik zie in mijn omgeving generatiegenoten sterven. Ik moet prioriteiten stellen en doen wat ik het liefste doe", vertelt Verminnen op Radio 1 in "De wereld vandaag". "Ik heb goed nagedacht, voor ik vlak voor het einde van mijn termijn ontslag nam."

Op enkele realisaties is Verminnen bijzonder trots. "We hebben SABAM met onze nieuwe Raad van Bestuur transparanter gemaakt. We hebben de culturele wereld ook duidelijk gemaakt dat we als auteursvereniging niet enkel nemen maar ook geven. Denk maar aan onze steun aan de MIA's, de Eregalerij en het Filmfestival van Oostende", klinkt het.

"SABAM populair maken bij het grote publiek is quasi onmogelijk. Consumenten vinden ons te duur, artiesten vinden dat we te weinig doen."

"Belangrijk werk geleverd"

"Johan Verminnen is een man die door iedereen gerespecteerd wordt. Hij slaagde er altijd in, verschillende standpunten te verzoenen. Tijdens zijn voorzitterschap van ZAMU was hij de initiatiefnemer van een langverwacht nieuw kunstenaarsstatuut", luidt het. SABAM bedankt Johan Verminnen voor het "belangrijke werk dat hij voor auteurs, componisten en uitgevers heeft geleverd".

De muzikale loopbaan van Johan Verminnen ging van start in 1969 toen hij de wedstrijd "Ontdek de Ster" op de toenmalige BRT won. In 1975 behaalde hij ook een overwinning op het "Festival de la chanson française" in Spa. "Laat me nu toch niet alleen", "Ik voel me goed", "Rue des Bouchers", "Traag is mooi" en "Mooie dagen" zijn een paar van zijn succesnummers.