Lokfietsen tegen fietsdieven in Oostende

Het Oostendse stadsbestuur heeft samen met de politie een nieuw actieplan voorgesteld om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. Opvallend is dat daarbij lokfietsen zullen worden ingezet. Daarnaast wordt er veel nadruk gelegd op het labelen van fietsen.

In 2014 zijn in Oostende 685 fietsen gestolen. Voor 2015 zijn er nog geen cijfers bekend.

Onder het motto "elke diefstal is er één te veel" lanceert het stadsbestuur vanaf april verschillende acties. Zo zal de stad lokfietsen inzetten, fietsen met een gps-systeem. Zodra een van die fietsen wordt verplaatst, krijgt de politie een melding waarmee ze de fiets kan traceren.

Fietshandelaars zullen voor het eerst zelf een label (een kleine sticker die op het frame wordt gekleefd) kunnen aanbrengen bij aankoop of herstelling. De eigenaar kan zo'n label ook digitaal aanvragen. Het systeem lijkt goed op graveren, waarbij het rijksregisternummer van de eigenaar in het frame wordt geboord. Ook dat laatste zal nog meer gebeuren. Doel is teruggevonden gestolen fietsen sneller bij de rechtmatige eigenaar te brengen.

Er zullen voorts tellingen gebeuren in de fietsenstallingen. Fietsen zonder label zullen een hanger met informatie over de markeermomenten van de stad krijgen. Er komt ook een sensibiliseringsactie rond het correct sluiten van fietsen.

Daarnaast wil Oostende slachtoffers van een diefstal stimuleren om aangifte te doen, want het aantal diefstallen zou ongeveer dubbel zo hoog zijn als aangegeven in de cijfers.