NMBS laat ook verfstalen uit Gentbrugge onderzoeken op giftige stof

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft ook verfstalen laten nemen van goederenwagons die in de Centrale Werkplaats in Gentbrugge worden gerenoveerd. Binnen enkele dagen zou duidelijk moeten zijn of de stalen al dan niet de giftige stof chroom 6 bevatten. Dat zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman, na een bericht van de partij PVDA.

De PVDA stelde vandaag dat "ook de verf van de goederenwagons die al sinds mensenheugenis in de Centrale Werkplaats in Gentbrugge worden hersteld, het giftige Chroom 6 bevat". Volgens de partij werden "dubbel zoveel werknemers als gedacht langdurig blootgesteld".

Het bericht van de PVDA is volgens Temmerman een beetje voorbarig. De NMBS-woordvoerder bevestigt wel dat er stalen werden genomen van de verf op de goederenwagons die er voor een derde partij worden gerenoveerd. Maar de resultaten ervan zijn nog niet bekend, aldus Temmerman.

Uit veiligheidsoverwegingen werden de werkzaamheden aan de goederenwagons wel verplaatst naar een aparte hal, waar de werknemers onder meer beschermende kledij dragen en een masker met perslucht.

Eerste bloedanalyses na blootstelling "geruststellend"

De woordvoerder herhaalt nog dat de eerste resultaten van de bloedanalyses van NMBS-werknemers die blootgesteld werden aan de giftige stof "geruststellend" zijn. Het gaat om in totaal een vijftigtal werknemers die werkten aan de renovatie van motorrijtuigen van het type MR75, de zogenoemde varkensneus.

De PVDA wil alvast dat alle betrokken werknemers, ook het gepensioneerde personeel, zo snel mogelijk medisch onderzocht worden, en eist een parlementair onderzoek naar het Chroom-schandaal.