Oegandese oppositieleider derde keer in een week gearresteerd

In Oeganda heeft de politie oppositieleider Kizza Besigye aangehouden toen die zijn woonst wilde verlaten. Eigenlijk stond hij daar onder huisarrest. De autoriteiten verdachten hem ervan dat hij met zijn aanhangers de lokalen van de kiescommissie zou bestormen. Vorige week heeft Besigye de presidentsverkiezingen verloren van president Yoweri Museveni.

De spanning na de verkiezingen in Oeganda houdt aan, en dat heeft alles te maken met de kritiek van internationale waarnemers dat de verkiezingen van vorige donderdag niet democratisch waren. Die zijn - zoals verwacht overigens - gewonnen door president Yoweri Museveni, die al 30 jaar aan de macht is en er nu nog eens ambtstermijn kan aan breien.

Besigye was van plan om bij de kiescommissie de kopies van de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen op te vragen. Hij dringt aan op een internationaal en onafhankelijk, onderzoek naar de electorale gang van zaken. De Oegandese autoriteiten zeggen dat Besiye van plan was de gebouwen van de kiescommissie te bestormen. Het is al de derde keer in een week tijd dat Besigye wordt aangehouden.

Afgelopen weekend maakte de kiescommissie bekend dat Museveni de verkiezingen heeft gewonnen met mer dan 60 procent van de stemmen. Besigye haalde 35 procent. De uitslagen van 1.242 kiesbureau's zijn niet meegeteld, maar die ontbrekende resultaten zouden volgens de kiescommissie de officiële uitslag niet meer hebben veranderd.

Volgens de EU is de Oegandese kiescommissie niet onafhankelijk en te weinig transparant.