Toerisme goed voor ruim 240.000 Vlaamse jobs

De toeristische sector in Vlaanderen en Brussel is goed voor ruim 240.000 banen en een bruto toegevoegde waarde van 11,7 miljard euro of 4,5 procent van het totale bbp van Vlaanderen en Brussel in 2014. Dat heeft de studiedienst van de Vlaamse regering becijferd. "Toerisme blijft een belangrijke economische groeisector", besluit Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die gericht wil blijven investeren in de toekomst van de sector.

Ruim 240.000 mensen verdienen hun brood met een toeristische activiteit. Het gaat dan om 183.000 loontrekkenden en 57.000 zelfstandigen. "Toeristische jobs zijn Vlaams en sociaal", stelt Weyts. "Het zijn jobs die je niet zomaar kan delokaliseren, en de sector stelt heel wat lager geschoolde Vlamingen te werk".

Het directe aandeel van de toeristische sector in de totale toegevoegde waarde van de economie in Vlaanderen (met inbegrip van Brussel) bedraagt 4,5 procent of zo'n 11,7 miljard euro. In dat cijfer zit onder andere de toegevoegde waarde van horeca, reisbureaus of diensten voor cultuur.

Toerisme doet het beter dan sectoren zoals de voedingsindustrie (2,5 procent), de chemische sector (2,9 procent) of de financiële sector (3,5 procent). Daarbij moet nog de indirecte toegevoegde waarde gevoegd worden, zoals wasserijen, die in 2014 op 1,6 miljard euro geraamd wordt.

De Vlaamse resultaten zijn vergelijkbaar met die van de toeristische sector in Nederland (4,6 procent van het bbp), Tsjechië (4,9 procent) en Denemarken en Hongarije (allebei 5,2 procent). In uitgesproken toeristische landen - zoals Oostenrijk (8,2 procent), of Spanje en Cyprus (meer dan 20 procent) - liggen de cijfers weinig verrassend nog wat hoger.