Veroordeling vierjarig Egyptisch jongetje was "vergissing"

In Egypte heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd dat de veroordeling van de vierjarige Ahmed Mansour een "vergissing" was. De jongen kreeg levenslang, onder meer voor moord. Volgens Binnenlandse Zaken wordt de oom van de jongen, een vijftiger, gezocht.
Ahmed Mansour slaapt op de schoot van zijn vader tijdens een tv-show (foto: Dream TV).

Verleden week werd de vierjarige Ahmed Mansour door een militaire rechtbank veroordeeld tot levenslang in een massaproces, samen met 115 andere beklaagden. De zaak draaide rond rellen in de provincie Fayoum. Ahmed Mansour werd beschuldigd van vier moorden, zes pogingen tot moord, het vernietigen van eigendommen van de nationale gezondheidsdienst, het bedreigen van militairen en politieagenten en het beschadigen van voertuigen van de ordediensten. Aangezien de feiten dateren van twee jaar geleden, was Ahmed op dat ogenblik twee jaar oud.

De vader van de jongen heeft nu zijn verhaal gedaan op een commercieel tv-station, Dream TV, met een slapende Ahmed op zijn schoot. Volgens de man ging de hele zaak aan het rollen in januari 2014, toen de politie naar zijn huis kwam om naar zijn zoon te vragen. Mansour toonde hem zijn zoon, die toen twee jaar oud was, en dus namen ze hem mee in de plaats van het jongetje.

Hij zei dat hij vier maanden lang werd vastgehouden, aangezien de politie dacht dat hij Ahmed Mansour was. Hij kon zich geen advocaat veroorloven en bleef dus opgesloten tot hij voor de rechter moest verschijnen. Die las de geboorteakte van zijn zoon, zag in dat er een vergissing was begaan en liet de vader vrij zonder borg.

Toch veroordeeld

Maar twee jaar later werd Ahmed Mansour dan toch veroordeeld in de zaak. Mansour zei dat hij maar een eenvoudige man is, die niet naar het nieuws kijkt, en dat hij geschokt was toen hij van mensen het verhaal van zijn zoon te horen kreeg.

De advocaat van het kind, Eid Sayed, zat ook in de tv-show, en hij zei dat er een vergissing begaan was tijdens het onderzoek. De politie zou een tip gekregen hebben dat een zekere Ahmed Mansour, die in dezelfde straat zou wonen als de vierjarige jongen, betrokken was bij het geweld. Die Ahmed zou 16 jaar oud geweest zijn, maar er bleek niemand anders met die naam in de straat te wonen, volgens de advocaat.

Sayed zei ook nog dat hij de geboorteakte van Ahmed naar het gerechtshof gestuurd had. "De geboorteakte van het kind Ahmed Mansour Karni werd overgemaakt nadat de ordediensten zijn naam aan de lijst van beschuldigden hadden toegevoegd, maar dan werd de zaak overgeplaatst naar een militaire rechtbank en het kind werd bij verstek veroordeeld. Dit bewijst dat de rechter het dossier niet gelezen heeft."

Binnenlandse Zaken

Even later belde ook de woordvoerder van Binnenlandse Zaken, Abu-Bakr Abdel-Karim, naar de tv-show. Hij zei dat er een fout was gemaakt in de naam van de jongen, en dat de politie op zoek was naar de oom van de jongen, een vijftiger.

Abdel-Karim zei ook dat hij verrast was door het feit dat de vader van de jongen vier maanden lang vastgehouden werd.

"Je kunt naar huis gaan nu, niemand zal jou of je zoon nog lastigvallen", zo zei hij. "De namen zullen verbeterd worden."

De advocaat van Ahmed lijkt dat echter niet te vertrouwen. Hij zei dat hij herhaaldelijk gebeld had om de fout te laten rechtzetten en de naam van het kind te laten schrappen van de lijst, maar dat hij nooit antwoord kreeg. Hij probeert momenteel een nieuw proces te verkrijgen om de naam van Ahmed uit de zaak te laten schrappen.

Een andere advocaat zei dat de hele zaak aantoont dat er geen gerechtigheid is in Egypte. "De schalen van de gerechtigheid werken niet aan de twee kanten. Er is geen gerechtigheid in Egypte, geen redelijkheid. De logica heeft al enige tijd geleden zelfmoord gepleegd. Egypte is gek geworden. Egypte wordt geregeerd door een bende gekken", zo zei hij.

In 2013 werd de toenmalige president Mohammed Morsi van de Moslimbroeders afgezet in een militaire coup. Sindsdien wordt het land bestuurd door de militaire dictator Abdel Fatah Al-Sisi. Zo'n 40.000 leden van de oppositie zitten in de gevangenis, en geregeld vinden er massaprocessen plaats tegen leden van de oppositie.

De veroordeling van Ahmed Mansour kwam er minder dan een jaar nadat een blinde man in Egypte veroordeeld werd tot 15 jaar cel voor het neerschieten van een politieofficier.