Wellicht geen vierde ambtstermijn voor Morales

In Bolivia, in Zuid-Amerika, komt er wellicht geen vierde ambtstermijn voor president Evo Morales. Hij verliest volgens de exitpolls het referendum in zijn land over een grondwetswijziging waardoor hij een vierde ambtstermijn zou kunnen ambiëren.

Met bijna de helft van de stemmen geteld, haalt "neen" 59 procent. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het vooral de kiesbureaus in de steden zijn, die nu al geteld zijn, terwijl de uitslagen van het platteland op zich laten wachten. En het is vooral op het platteland dat Morales zijn grootste aanhang heeft.

De grondwet van het Zuid-Amerikaanse land bepaalt momenteel dat een president zich maar een keer opnieuw verkiesbaar kan stellen. De linkse Morales werd verkozen in 2006 en zit al aan drie termijnen, wat mogelijk was omdat in zijn eerste ambtsperiode nog een andere grondwet van kracht was. Indien de Bolivianen zouden stemmen voor de wijziging, kan Morales zich in 2019 opnieuw verkiesbaar stellen en tot 2025 aan de macht blijven.

Als het "neen"-kamp het uiteindelijk haalt, gaat het om de eerste politieke nederlaag voor Morales, die had voorspeld dat 70 procent van de Bolivianen zijn wijziging zou goedkeuren. Tijdens zijn regeerperiode groeide de economie met 4,9 procent en kon het aantal mensen in armoede sterk gereduceerd worden. In de laatste opiniepeilingen haalde het "neen" het echter met 47 procent van de stemmen.

Tot vorige week waren de kansen ongeveer gelijk, maar de beschuldigingen van machtsmisbruik tegen Morales hebben hem mogelijk de das omgedaan. Hij wordt ervan beschuldigd zijn macht te hebben gebruikt om zijn ex-vriendin te bevoordelen. Zij kwam als 28-jarige aan het hoofd van het Chinese bedrijf CAMC, dat voor 576 miljoen dollar contracten tekende met de Boliviaanse overheid. Er lopen verschillende onderzoeken naar die beschuldigingen.

Het referendum is zonder noemenswaardige incidenten verlopen, aldus de kiescommissie.

"Zal de uitslag respecteren"

Morales heeft intussen aangekondigd dat hij de uitslag van het referendum zal respecteren.

"We wachten geduldig het verdict van de electorale rechtbank af, maar we zijn optimistisch", zei de 56-jarige president. "We zullen de uitslag respecteren, wat die ook moge zijn. Dat hebben we altijd al gedaan, dat is democratie."