Zaterdag gaat staakt-het-vuren in Syrië in

De Verenigde Staten en Rusland zijn het eens geworden over een staakt-het-vuren in Syrië dat zaterdag om middernacht moet ingaan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerdere berichten daarover bevestigd. De strijdende partijen moeten tegen vrijdag wel nog hun fiat geven aan Washington of Moskou.
De gezamenlijke persmededeling.

In het weekeinde hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov nog overleg gepleegd over dit luik van het akkoord dat enkele weken geleden in München was overeengekomen, maar tot nu toe dode letter was gebleven.

De Verenigde Staten en Moskou zitten samen een werkgroep van de VN voor die zich buigt over een vredesakkoord voor Syrië, de International Syria Support Group, waarvan 17 landen deel uitmaken. Beide landen hebben nu een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren, zo staat in een gezamenlijke mededeling van Washington en Moskou. Zowel de oppositie als het regime van Bashar al-Assad hebben tot vrijdagmiddag 12.00 uur de tijd om aan Washington of Moskou te melden dat ze zich aansluiten bij het akkoord. De vijandelijkheden moeten dan de volgende dag om middernacht stoppen.

"Ik ben tevreden dat vandaag een akkoord gesloten werd over een beëindiging van de vijandelijkheden in Syrië en roep alle partijen op om volledig in te stemmen met de voorwaarden", zo klinkt het in een mededeling van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over het akkoord.

"Als het bestand wordt uitgevoerd en nageleefd, zal het niet enkel leiden tot een vermindering van het geweld, maar zal het ook zorgen voor een uitbreiding van de verstrekking van noodzakelijke humanitaire noodhulp aan belegerde gebieden", zo zegt de mededeling.

De jihadistische groeperingen Islamitische Staat (IS) en het Jahbat al-Nusra, een filiaal van Al Qaeda, zijn niet betrokken bij het akkoord. De VN-Veiligheidsraad beschouwt hen als terreurgroepen.

Dat betekent wel dat er een achterpoortje in het akkoord zit, want in de gezamenlijke persmededeling staat nadrukkelijk dat "militaire acties, waaronder ook luchtaanvallen, van de Strijdkracht van de Syrische Arabische Republiek (het leger van Assad), van de Russische strijdkrachten, en de door de VS geleide coalitie tegen IS, zullen voortgezet worden tegen IS; Jahbat al-Nusra en andere terroristische organisaties".

Rusland, de Verenigde Staten en andere partijen gaan wel samenwerken om het gebied af te bakenen dat bezet wordt door IS, het Nusra-Front en de andere terroristische groepen.

Een staakt-het-vuren is een absolute voorwaarde om nadien te kunnen praten over een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië.