Zuckerberg steunt Apple in privacyzaak schietpartij San Bernardino

Marc Zuckerberg heeft sympathie voor het standpunt van Apple-CEO Tim Cook in de juridische strijd met de FBI. Die vraagt al maanden om de gecodeerde gegevens op de iPhone van een van de schutters in San Bernardino te ontcijferen. Apple weigert op dat verzoek in te gaan, al vindt Cook dat die houding "niet juist aanvoelt".

Zuckerberg liet op het Mobile World Congress in Barcelona verstaan dat hij sympathie heeft voor het standpunt van Apple. "Ik denk niet dat het openbreken van die geheime, versleutelde gegevens een efficiënte manier is om de veiligheid te verhogen. Het is ook in het algemeen geen goed idee", zei de Facebookbaas daarover.

Het juridisch getrouwtrek tussen de FBI en Apple over de vertrouwelijkheid van persoonlijke gegevens is al maanden aan de gang. Een Amerikaanse rechter heeft het technologiebedrijf gevraagd om de FBI te helpen bij het onderzoek naar de schietpartij in San Bernardino. Daarvoor zou Apple de versleutelde persoonlijke gegevens op de iPhone van een van de daders van de schietpartij ter beschikking moeten stellen.

Volgens Apple bestaat de gepaste software om toegang te krijgen tot die bewuste gegevens niet. Onafhankelijke experts beweren dat het bedrijf die technologie eenvoudig kan ontwikkelen. Apple meent dat zo'n achterpoortje de deur wagenwijd zou openstellen naar het misbruik van persoonlijke gegevens van alle Applegebruikers.

"Onze weigering voelt niet juist"

Eerder vandaag had Applebaas Cook via een e-mail naar zijn medewerkers laten weten dat "het niet juist voelt" om de FBI niet te helpen bij het onderzoek. Toch staaft hij zijn standpunt met het argument dat de veiligheid van persoonlijke data voor miljoenen mensen op het spel staat.

"We tolereren terroristen helemaal niet, en hebben ook geen enkele sympathie voor hen. Als ze vreselijke daden plegen, zoals in San Bernardino, dan helpen we de autoriteiten graag om gerechtigheid te vinden voor de slachtoffers."

Cook stuurde zijn mail enkele uren nadat FBI-baas James Corney op het internet had gezegd dat Apple het de slachtoffers van de schietpartij verschuldigd is om mee te werken. "De FBI kan de slachtoffers, of zichzelf, niet langer recht in de ogen kijken als we dit spoor niet uitpluizen", schreef hij.

Slachtoffers steunen FBI

Intussen hebben enkele slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in San Bernardino een dossier ingediend dat de eis van de FBI ondersteunt. De korte mededeling wordt op 3 maar aan de betrokken rechtbank overhandigd.

Die verklaring zet de vraag van de FBI extra kracht bij. Volgens advocaat Stephen Larson heeft de Amerikaanse overheid een sterk dossier omdat de schutter beschouwd wordt als een "dode en gevaarlijke terrorist". Bovendien was zijn iPhone eigenlijk niet zijn persoonlijk bezit, maar wel een bedrijfstoestel.

Volgens een peiling van het Pew Research Center bij 1.002 Amerikanen vindt 51 procent van de respondenten dat Apple de iPhone moet deblokkeren om mee te werken aan het onderzoek. 38 procent vindt dat de privacy beschermd moet worden, 11 procent heeft er geen mening over.