27-jarige mag gratis in Hotel Mama blijven wonen

Ouders kunnen niet eisen dat een volwassen, inwonend kind met een baan een financiële bijdrage levert tot het huishouden. Een rechter in Kortrijk heeft een moeder die naar de rechter was gestapt ongelijk gegeven, meldt Het Nieuwsblad.

De 53-jarige vrouw uit Menen was naar de rechter gestapt omdat haar zoon van 27 bleef weigeren om een maandelijkse vergoeding van 250 euro te betalen voor zijn kost en inwoon. Haar twee andere, inwonende kinderen betalen wel maandelijks mee. Een oneerlijke situatie, vond de vrouw. De rechtszaak ging over het verleden, de zoon woont intussen al een tijdje niet meer bij zijn moeder.

Maar de rechter volgde de redenering van de vrouw niet. Ouders kunnen van het inwonende, werkende kind geen maandelijkse vergoeding eisen, oordeelde hij.

De beste manier om situaties als deze te vermijden is om een contract op te stellen met het inwonend kind, zegt Christine Van Roy van het Instituut voor Familie- en Jeugdrecht van de KU Leuven in Het Nieuwsblad. Door de vergoeding contractueel vast te leggen, heb je als ouder ook een juridisch houvast indien het kind toch zou weigeren om te betalen.