"Brexit zou Britse banen kosten", zeggen CEO's

Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, zou dat een negatieve impact hebben op de economie en op banen. Dat zegt een groep toplui van grote Britse bedrijven in een open brief in de krant The Times. Toch staan niet alle grote Britse ondernemingen achter de oproep.
AP2011

Het gaat om een initiatief van de regering en de pro-EU-campagne "Stronger in Europe". In totaal hebben 198 topmanagers de brief ondertekend, waarvan 36 van de grootste bedrijven die opgenomen zijn in de FTSE100-index van de beurs van Londen.

Onder hen zijn de beurs van Londen (LSE), BT (British Telecom), de oliegroep BP, Marks & Spencer, Vodafone en de uitbaters van de Londense luchthavens van Heathrow en Gatwick, de defensie- en luchtvaartgroep BAe Systems, EasyJet en Burberry. Samen hebben die ondernemingen 1,2 miljoen mensen in dienst.

In de brief roepen de 198 ondernemers op om de banden met de EU niet door te knippen. Ze zijn tevreden over het akkoord dat premier David Cameron met de EU gesloten heeft om overregulering terug te dringen, de interne markt (van ruim 500 miljoen consumenten) te verdiepen en cruciale internationale handelsakkoorden af te sluiten.

Uit de EU stappen zou investeringen wegtrekken uit Groot-Brittannië, banen bedreigen en de economie schaden. Het land zal sterker, veiliger en beter af zijn als het een lid van de Europese Unie blijft, aldus de ondertekenaars. 

Oproep in "The Times"

Sir, The businesses we lead represent every sector and region of the UK. Together we employ hundreds of thousands of people across the country. Following the prime minister’s renegotiation, we believe that Britain is better off staying in a reformed European Union. He has secured a commitment from the EU to reduce the burden of regulation, deepen the single market and to sign off crucial international trade deals.

Business needs unrestricted access to the European market of 500 million people in order to continue to grow, invest and create jobs. We believe that leaving the EU would deter investment, threaten jobs and put the economy at risk. Britain will be stronger, safer and better off remaining a member of the EU.
 

"Tweederde FTSE100 tekende niet"

Tegenstanders van de EU zullen opmerken dat twee derde van de bedrijven uit de FTSE100-index de brief niet ondertekend hebben. Onder hen zijn bekende namen zoals Royal Bank of Scotland (grotendeels in regeringshanden) en Barclays.

Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat al die bedrijven tegen de EU zijn. Sommige topmanagers zullen zich om commerciële redenen niet in een politiek debat willen mengen. Andere, zoals de warenhuisketens Tesco en Sainsburys, hebben de brief ook niet ondertekend, maar van hen kunnen we aannemen dat zij liever niet de rode loper uitrollen voor concurrenten vanop het Europese continent.

De verdeeldheid bij de Britten over de EU weerspiegelt zich zo in de industrie en de zakenwereld. Sommige Britse bedrijven hebben grote belangen op de Europese markt, andere eerder bij het afblokken van de eigen markt.