"Investering in energiecentrale Langerlo gaat zeker door"

De financiële situatie van German Pellets, het Duitse bedrijf dat eigenaar is van de energiecentrale in Langerlo (Genk), zal geen invloed hebben op de investering van 125 miljoen euro die moet gebeuren voor de ombouw van Langerlo tot een biomassacentrale. "Maak u geen zorgen, eind maart heb ik de financiering voor Langerlo rond", zei CEO Peter Leibold op een bijzondere ondernemingsraad.

Vlak nadat German Pellets de energiecentrale in Langerlo had overgenomen van E.ON, met de bedoeling om deze om te bouwen tot een biomassacentrale, kwam het bedrijf in financiële moeilijkheden. Er werd in Duitsland een insolventieprocedure opgestart om bescherming tegen schuldeisers te bekomen en een zware sanering door te voeren.

De penibele situatie van de Duitsers deden vragen rijzen over hun mogelijkheden om zowat 125 miljoen euro te investeren in de ombouw van de energiecentrale. Mocht deze investering niet doorgaan, zou de Vlaamse overheid meer dan 2 miljard euro subsidies niet moeten betalen en zou de zogenoemde "Turteltaks" fors kunnen gedrukt worden.

Maar zo ver komt het dus niet, aldus Peter Leibold, de CEO van German Pellets. Op een bijzondere ondernemingsraad zei hij dat het investeringsdossier van Langerlo losgekoppeld wordt van German Pellets en de financiering eind maart rond zou zijn.

"Het is nu voor de derde keer op korte tijd dat Leibold zegt dat de ombouw van Langerlo zeker zal doorgaan", zegt Roger Peeters, secretaris van het ACV. "We moeten ons geen zorgen maken, zegt hij. Wat in Duitsland gebeurt, is zijn probleem. Voor onze medewerkers is het alvast een stap in de goede richting."

Rond 15 maart komt Leibold terug naar Genk voor een stand van zaken.