"NSA luisterde telefoongesprekken af tussen Merkel en Ban Ki-moon"

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in 2008 telefoongesprekken tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon afgeluisterd. Dat blijkt uit nieuwe onthullingen op de klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

In een afgeluisterd telefoongesprek complimenteert Ban Merkel voor haar inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden en haar inspanningen om andere EU-leiders daarbij te betrekken. De secretaris-generaal zegt ook dat het voor de VN moeilijk zou worden om engagementen aan te gaan tijdens de conferentie in Poznan in Polen als er bij de EU geen leider zou opstaan in verband met het klimaat.

Hij spreekt zich bovendien optimistisch uit over de verkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama en noemt die verkiezing een kans voor de VS om meer betrokken te geraken bij de klimaatbesprekingen.

De Duitse media berichtten vorig jaar dat de NSA Merkel en haar voorgangers tientallen jaren heeft afgeluisterd.

"Vandaag hebben we aangetoond dat private gesprekken van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over hoe de planeet gered kan worden van de klimaatverandering, werden afgeluisterd door een land dat erop staat zijn grootste oliemaatschappijen te beschermen", zegt WikiLeaks-oprichter Julian Assange. "Het wordt interessant om de reactie van de VN te zien, want wanneer de secretaris-generaal zonder meer afgeluisterd kan worden, dan loopt iedereen een risico, zowel de wereldleiders als de straatvegers."

Ook Berlusconi afgeluisterd

Uit de meest recente onthullingen van WikiLeaks blijkt ook dat de NSA in 2010 en 2011 de toenmalige Italiaans premier Silvio Berlusconi en enkele van zijn naaste medewerkers heeft afgeluisterd.

Volgens WikiLeaks luisterde de NSA onder andere in 2011 gesprekken af van Berlusconi met Duits bondskanselier Merkel en toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy. Ook een gesprek met Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, in 2010 werd afgetapt.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rome ontboden om duidelijkheid te scheppen over de afluisterpraktijken.