"Sluiten binnengrenzen zal honderden miljarden kosten"

Het sluiten van de Europese binnengrenzen zou de EU in 2025 alleen al honderd miljard euro kosten. Dat moet blijken uit een rapport van het Europees Parlement dat vandaag wordt bekendgemaakt. Het rapport hanteert andere cijfers dan een Duits rapport dat gisteren verscheen en de kosten bijeen telt van de komende jaren tot 2025.

Volgens het Europese rapport zou het houden van systematische grenscontroles binnen de Europese Unie op termijn een daling van 10 tot 20 procent teweegbrengen in de handel tussen de 26 Schengenlanden. Hun gezamenlijke bnp zou in 2025 met 0,86 procent dalen. Dat komt overeen met een verlies voor de Europese economie van meer dan 100 miljard euro, klinkt het.

De kosten komen bovenop de directe kosten voor het inlassen van grenscontroles (het bouwen van douanekantoren en het inzetten van personeel) maar ook bovenop indirecte kosten in bijvoorbeeld de toeristische sector.

In combinatie met andere, externe factoren zoals de vertraging van de Chinese economie kan een economisch herstel extreem bovendien moeilijk worden, waarschuwt het rapport voorts.

Verschillende cijfers

De studie van het Europees Parlement is deels gebaseerd op een schatting van een Frans bureau. Gisteren maakte de Duitse Bertelsmann Stichting de resultaten van een andere studie bekend waaruit zou blijken dat het sluiten van de binnengrenzen de landen van de Europese Unie over een periode van 10 jaar minstens 470 miljard euro zal kosten.

Het verschil in cijfers is te verklaren door het verschil in aanpak van de twee studies. De Duitse studie berekende het verlies tot 2025. De Franse studie concentreerde zich op het verlies in het jaar 2025.

Het Duitse rapport vertrok bovendien van het gegeven dat de grenscontroles zou leiden tot hogere kosten en hogere prijzen voor de consument. Gesteld dat die stijging 1 procent zou bedragen, dan zou de totale schade voor de hele Europese Unie de komende jaren oplopen tot 470 miljard euro.

Het blijft koffiedik kijken maar het staat wel vast dat het sluiten van de binnengrenzen handenvol geld zal kosten. Het rapport van het Europees Parlement is volgens sommigen dan ook te interpreteren als een waarschuwing naar de lidstaten.

Om de vluchtelingenstroom in te perken, beslisten sommige lidstaten immers al om de grenzen te sluiten. Binnenkort wordt beslist of die grenscontroles verlengd mogen worden.

Het Schengenakkoord garandeert het vrij verkeer van personen voor de ruim 500 miljoen inwoners van de Europese Unie en de vele niet-EU-burgers, zakenlui, toeristen en andere personen die wettelijk in Europa verblijven. Het akkoord draagt voorts bij tot het goede functioneren van de Europese interne markt als een zone zonder interne grenzen. Door het verdwijnen van lange files aan de grenzen zijn de transportkosten aanzienlijk gedaald en is de handel binnen Europa toegenomen.