"Tihange 2 stilleggen zolang er twijfel heerst"

Zolang er twijfels bestaan over de veiligheid, zou de kerncentrale van Tihange 2 stilgelegd moeten worden. Dat heeft minister-president Oliver Paasch van de Duitstalige gemeenschap verklaard naar aanleiding van een vergadering van vertegenwoordigers van de Euregio Maas-Rijn met vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jambon.

Paasch sprak van een open en constructief onderhoud. "Er is toch nog steeds vrees, met name over de veiligheid van deze reactoren. De federale overheid moet die bekommernissen ernstig nemen. We hebben nood aan onafhankelijke experts die op objectieve wijze kunnen vaststellen dat de veiligheid gegarandeerd is."

De minister-president van de Duitstalige gemeenschap is momenteel voorzitter van de Euregio Maas-Rijn. Hij beklemtoonde dat zijn standpunt gedeeld wordt in de hele regio, die ook het Duitse district Keulen, Nederlands Limburg, de Belgische provincies Limburg en Luik omvat.

Jambon ontving eerder ook al Nederlandse en Duitse ministers om te praten over de heropstart van de "scheurtjescentrales" in Tihange en Doel. De vicepremier beloofde strikte transparantie. Met beide landen zijn afspraken gemaakt over kruiselingse inspecties van elkaars kerncentrales.