Aantal faillissementen in dalende lijn

Het aantal faillissementen in ons land in de voorbije zes maanden is met 17 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Economie. De daling is het sterkst in Brussel.

Het afgelopen half jaar gingen 4.392 bedrijven over kop. Het aantal failliete ondernemingen in de industrie daalde met de 16,8 procent, in de bouwnijverheid was er een daling met 18,9 procent, in de handel  met 19,9 procent en in de horeca waren er 11,6 procent minder faillissementen. In de transportsector en de andere diensten bedroeg de daling 17,7 procent.

De daling is het sterkst in Brussel. Daar gingen 30 procent minder bedrijven failliet, in Wallonië is er een daling van 18,6 procent en in Vlaanderen een van 10 procent. In januari gingen er 742 bedrijven failliet. Daarbij verloren 1.475 mensen hun baan: 816 voltijdse werknemers, 396 deeltijdse werknemers en 263 loontrekkende werkgevers (vooral zelfstandigen) verloren hun job.