België en Microsoft werken samen om computers virusvrij te krijgen

Het Centrum voor Cybersecurity in ons land gaat samen met Microsoft onderzoeken welke computers, tablets en smartphones in België besmet zijn met een virus. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. "We plannen een grote opkuis in oktober."
RU

In ons land zijn volgens sommige bronnen honderdduizenden computers besmet met een virus. Die computers worden vaak door hackers misbruikt om er websites mee aan te vallen. Zij gebruiken een botnet, waarbij een groot aantal - geïnfecteerde - computers op hetzelfde moment één bepaalde website aanvalt, waardoor die tijdelijk onbereikbaar wordt. En dat allemaal zonder dat de gebruiker eigenlijk van iets weet.

Het Centrum voor Cybersecurity België - dat in de zomer van vorig jaar is opgericht - wil daarin een "grote kuis" houden en werkt daarvoor samen met Microsoft. "Het bedrijf kan ons een lijst bezorgen van systemen die zij geïdentificeerd hebben als geïnfecteerd", zegt topman Miguel De Bruycker aan VRT Nieuws.

Geen volledige lijst

Een volledige lijst van álle besmette systemen moet het centrum echter niet verwachten. De computergigant kan af en toe de hand leggen op zo'n botnet, waardoor zij over de IP-adressen beschikken van computers die al eens zijn gebruikt bij zo'n aanval. Maar het volledige plaatje is wellicht veel groter dan dat.

"Eens we die IP-adressen hebben, kunnen we echter niet meteen overgaan tot identificatie van de slachtoffers", zegt De Bruycker. "Daarvoor zullen we eerst met enkele partijen rond de tafel moeten zitten, onder meer met de privacycommissie."

In oktober wil het centrum afronden en starten met een grote campagne om besmette computers virusvrij te maken.

De afgelopen dagen zijn al verschillende overheidswebsites via zo'n botnet platgelegd. Het ging dan onder meer om de site van premier Charles Michel (MR), het ministerie van Defensie, de Senaat, het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).