Beurzen van Londen en Frankfurt praten over fusie

De London Stock Exchange (LSE) bevestigt dat ze opnieuw gesprekken voert over een mogelijke fusie met Deutsche Börse, het moederbedrijf achter de beurs van Frankfurt. In 2000 en 2005 mislukten al eerdere pogingen om beide grote Europese beurzen te koppelen.

De Brits-Duitse alliantie zou de toonaangevende beurzengigant in Europa kunnen worden en een link vormen tussen de twee meest belangrijke financiële centra van Europa. Het zou ook één van de grootste beurzen ter wereld worden.

Er lonken ook extra inkomsten en kostenbesparingen. Niet onbelangrijk is ook de positie van de derivatenbeurs Eurex, die nu een onderdeel is van Deutsche Börse.Op die manier wordt Eurex versterkt tegenover de grote rivaal, de ook in Londen gevestigde derivatenbeurs LIFFE, die een onderdeel is van de pan-Europese groep Euronext. Die laatste omvat de beurzen van Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon.

Volgens The Guardian zouden de aandeelhouders van Deutsche Börse 54,4% van de fusiegroep bezitten tegenover 45,6% voor die van de Londense beurs. De raad van bestuur van de fusiegroepen zou echter evenveel vertegenwoordigers van beide bedrijven omvatten.

Een succes is evenwel niet zeker. In 2000 mislukte al eerder een fusie tussen beide beurzen. In 2005 verwierp de Londense beurs een overnamebod van 1,3 miljard pond door Deutsche Börse. 

Vier jaar geleden blokkeerde de Europese Commissie dan weer een fusieplan tussen Deutsche Börse en NYSE Euronext, toen de Amerikaans-Europese beurzengroep die intussen opnieuw gesplitst is. Voor Frankfurt is het dus al de derde keer dat een gepland huwelijk niet doorgaat.

Huwelijk van twee oude partners

De wortels van de Londense beurs gaan terug naar het Jonathan's Coffee House waar handelaars in allerlei goederen en financiële waarden in 1698 elkaar vonden om tussen pot en pint zaken te doen. John Castaing stelde daar toen twee keer per week een primitieve index, een actuele prijzenlijst, op. De beurs groeide snel in het spoor van de Britse koloniale expansie en werd al snel één van de grootste ter wereld.

Meer recent fuseerde de  LSE in 200 met de Borsa Italiana, de beurs van Milaan. De beurs van Londen is de derde ter wereld en staat vooral erg sterk in mijn- en grondstoffengroepen van overal ter wereld.

De beurs van Frankfurt werd in 1585 opgericht en is eigenaar van het clearinghuis Clearstream en Eurex, een van 's werelds grootste beurzen voor afgeleide producten. Ook Deutsche Börse is een gigant, maar opvallend is dat de meeste aandelen ervan in de VS zitten (37%) of in Groot-Brittannië (20%) tegenover 15% voor Duitsland.