Britse filmpionier Douglas Slocombe (103) overleden

De Britse camerman Douglas Slocombe is op 103-jarige leeftijd. Hij heeft als cameraman meegewerkt aan films van Steven Spielberg, John Houston en Roman Polanski. Hij werkte onder meer aan de eerste drie "Indiana Jones"-films van Spielberg en werkte ook mee aan "The great Gatsby", "Julia" en "The Italian job".

De Britse filmwereld rouwt om het heengaan van Sir Douglas Slocombe. De 103-jarige cameraman overleed gisteren in een ziekenhuis in Londen aan de gevolgen van een val.

Douglas Slocombe begon zijn carrière eind de jaren 30 als cameraman voor het bioscoopnieuws. Hij filmde onder meer de Duitse invasie in Polen in 1939.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij aan de slag bij de Britse filmstudio Ealing Studios, waarvoor hij het camerawerk deed voor films als "The big blockade" (1942) en "Dead of night" (1945).

Het talent van Slocombe werd opgemerkt door de bekendste regisseur uit het tweede deel van de vorige eeuw. Hij werkte mee aan klassiekers als "The servant", "The great Gatsby", "Julia", "Close encounters of the third kind" en de eerste drie "Indiana Jones"-films van Steven Spielberg. In 1967 stond hij op de set van "Goforth" met Elizabeth Taylor en Richard Burton (midden op de foto).

Eind de jaren 80 moest Slocombe noodgedwongen stoppen met werken omdat hij leed aan een oogaandoening. In 2008 werd hij geridderd door de Britse koningin Elizabeth.