Cycloon Winston eist al 29 levens op Fiji, wellicht worden het er meer

De dodentol na de doortocht van cycloon Winston op de Fiji-eilanden zondagochtend is opgelopen tot 29. Dat heeft de overheid gemeld. Het gaat om de zwaarste cycloon ooit op de archipel in de Stille Oceaan.

De cycloon, die windsnelheden tot 352 kilometer per uur met zich meebracht, vernielde in de nacht van zaterdag op zondag tientallen woningen en infrastructuurvoorzieningen. Ongeveer 8.500 inwoners moesten hun toevlucht zoeken in de evacuatiecentra. Op luchtfoto's zijn dorpen te zien die volledig zijn vernield.

"De officiële balans is nu 29 doden. Gisteren zijn nog acht lichamen aangetroffen op het eiland Koro", zegt een regeringswoordvoerder aan radio New Zealand. "We verwachten dat de dodentol nog zal stijgen, maar hopelijk slechts licht."

Volgens regionaal directrice van Oxfam Raijeli Nicole kan het aantal doden wel nog sterk stijgen, aangezien honderden mensen nog geen hulp hebben gekregen na de vernieling van hun woningen en hun broodwinning.

Afhankelijk van toerisme

De eilandengroep met 900.000 inwoners is zeer afhankelijk van het toerisme. Elk jaar ontvangt Fiji 750.000 toeristen, voornamelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland. De minister van Toerisme liet al weten dat de toeristen ongedeerd bleven. Ze konden vanaf gisteren weer naar huis vertrekken, nadat het vliegverkeer twee dagen was onderbroken.

Australië heeft een hulpprogramma van 5 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) vrijgemaakt voor de slachtoffers, Nieuw-Zeeland maakt 2,2 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) vrij.

Winston is de eerste cycloon van categorie 5 die ooit over Fiji raasde.