Denemarken opent eerste supermarkt met "surplus-voedsel"

Een liefdadigheidsorganisatie heeft in de Deense hoofdstad Kopenhagen een supermarkt geopend waar enkel "surplus-voedsel" wordt verkocht. De verkochte producten zijn dertig tot vijftig procent goedkoper dan in normale supermarkten.

Volgens Per Bjerre van de ngo achter het project, Folkekirkens Nødhjælp, is de supermarkt genaamd WeFood "de eerste van zijn soort in Denemarken, of misschien zelfs de wereld". Hij zei dat de supermarkt niet enkel gericht is op mensen met een laag inkomen, maar ook op iedereen die bezorgd is over de hoeveelheden van verspild voedsel. Het team achter de supermarkt hoopt zo de voedselverspilling aan te pakken.

Denemarken gooit namelijk jaarlijks 700.000 ton voedsel weg. In de voorbije vijf jaar hebben de Denen hun verspild voedsel al verminderd met 25 procent.

De Deense minister van Voedsel en Milieu, Eva Kjer Hansen, zei dat het "belachelijk is dat voedsel zomaar weggegooid wordt". "Het is slecht voor het milieu en het is weggegooid geld", voegde ze eraan toe. Volgens haar is deze supermarkt een belangrijke stap in de strijd tegen voedselverspilling.

Ook Frankrijk zette in mei vorig jaar een belangrijke stap in deze strijd. Toen nam het parlement een nieuwe wet unaniem aan die supermarkten verplicht overig voedsel te doneren aan voedselbanken en liefdadigheidsorganisaties.