Gentse gemeenteraad keurt circulatieplan goed

In Gent is het nieuwe circulatieplan goedgekeurd, dat op 3 april 2017 moet ingaan. Dat gebeurde meerderheid (SP.A, Groen, Open VLD) tegen oppositie (N-VA, CD&V, Vlaams Belang), na meer dan acht uur debat, verspreid over twee avonden.
Schepen van Mobiliteit Watteeuw tijdens het debat.

Nadat maandagavond al vier uur gedebatteerd was over het mobiliteitsplan en de vraag van de N-VA om een referendum, volgde vandaag nog eens een ruim vier uur durend debat. Niet alleen namen Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) en burgemeester Daniël Termont (SP.A) uitvoerig het woord, ook de meerderheid en vooral de oppositie maakten gretig gebruik van hun recht om replieken te formuleren.

Volgens de meerderheid "zet Gent met dit circulatieplan, dat een onderdeel is van het nieuwe mobiliteitsplan voor Gent, opnieuw een historische stap op het vlak van mobiliteit. Het circulatieplan biedt creatieve, vooruitstrevende oplossingen voor de binnenstad waarbij leefkwaliteit en bereikbaarheid hand in hand gaan."

De vraag van de N-VA voor een referendum werd door de meerderheid weggestemd, het tegenvoorstel met een "burgerkabinet" door de raadsleden van de meerderheid goedgekeurd. CD&V onthield zich bij de stemming daarover, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

Het burgerkabinet zal bestaan uit 120 tot 150 Gentenaars die om de vier maanden zullen samenkomen om het circulatieplan mee te evalueren. Het moet een afspiegeling zijn van de Gentse bevolking en het vormt een onderdeel van de "gestructureerde dialoog" met specifieke doelgroepen die het stadsbestuur wil aangaan.

Een bijkomende motie van Siegfried Bracke (N-VA), om minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) aan te porren werk te maken van het voorstadsnet, werd unaniem door de raad goedgekeurd.

Een toevoeging van burgemeester Termont, die de raad vraagt dat de Vlaamse regering de studies voor de realisatie van tramlijn 7 uitvoert, werd ook unaniem aangenomen.

Voor een aantal raadsleden uit de meerderheidspartijen SP.A en Open VLD was Siegfried Bracke (N-VA) kop van Jut in de slottoespraken. Raadslid Geert Versnick (Open VLD) haalde uit naar Brackes "onnavolgbare John Cleese-imitatie die de raad een goed uur heeft beziggehouden".

Ook raadslid Sven Taeldem gaf Bracke een veeg uit de pan, volgens hem heeft N-VA geen alternatieven geboden. "U bent niet voor verandering, laat staan het verschil te maken, het ergste van al is uw slinkse manier van politiek doen", klonk het.