Italië veroordeeld voor CIA-ontvoering van imam

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens heeft Italië veroordeeld voor de ontvoering van een imam in 2003 in Milaan. De Italiaanse overheid was vooraf op de hoogte van de CIA-operatie. Volgens het EHRM is de Egyptische imam dus willens en wetens blootgesteld aan het risico mishandeld te worden. Hij en zijn echtgenote krijgen een schadevergoeding.
AP2013

De imam werd in 2003 op straat ontvoerd en naar Egypte overgebracht. Abu Omar - volgens de burgerlijke stand Osama Mustafa Hassan Nasr - werd met een onderbreking tot 2007 in Egypte vastgehouden. Daarna kreeg hij het verbod het land te verlaten. Een rechtbank in Milaan veroordeelde hem eind 2013 voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie, waartegen hij in beroep ging.

De ontvoering behoorde tot het geheime en illegale CIA-programma voor de zogeheten "extraordinary renditions" van terreurverdachten. Een Italiaanse rechtbank had daarvoor in 2009 meer dan 20 CIA-agenten bij verstek tot gevangenisstraffen veroordeeld.

De rechters van het EHRM in Straatsburg hadden er ook kritiek op dat Italië vele bewijsstukken als staatsgeheim niet wilden vrijgeven, waardoor Italiaanse leden van de geheime dienst straffeloos bleven. Bovendien heeft Rome geen enkel inspanning gedaan om de Amerikanen uitgeleverd te krijgen.

De imam krijgt een schadevergoeding van 70.000 euro, zijn echtgenote krijgt 15.000 euro.