Kasich: "Vrouwen kwamen uit hun keukens om mij te steunen"

John Kasich, een van de vijf overblijvende Republikeinse kandidaten in de race naar het Witte Huis, heeft heel wat kritiek gekregen nadat hij gezegd had dat "vrouwen hun keukens verlieten om campagne te voeren voor hem".

"Hoe ben ik verkozen geraakt? We beschikten over een leger mensen, en veel vrouwen verlieten hun keukens om deur-aan-deur-campagne te voeren en affiches op te hangen", zei de gouverneur van Ohio tijdens een ontmoeting met kiezers in Fairfax. Voor de duidelijkheid: Kasich haalde in zijn speech herinneringen op aan het begin van zijn carrière in de jaren 70.

"Ik zal u komen steunen, maar ik zal daarvoor mijn keuken niet verlaten", reageerde een toekomstige verpleegster in het publiek op de uitspraak.

Kasich, die geldt als de meest gematigde Republikeinse kandidaat, werd al snel door het slijk gehaald op de sociale media na zijn uitspraak. "Het is 2016. De plaats van een vrouw is... waar ze maar wil zijn", schreef Democrate Hillary Clinton op Twitter.

"Niet de bedoeling om te beledigen"

Kasich wordt ook vergeleken met Mitt Romney, die in 2012 een gooi deed naar het presidentschap en toen een ongelukkige uitspraak deed over "mappen vol met vrouwen". Romney had het over de talrijke sollicitatiebrieven van vrouwelijke kandidates die hij ontving. "Mitt had mappen vol met vrouwen, Kasich heeft keukens vol vrouwen", klinkt het op Twitter.

De Republikein verontschuldigde zich later op de dag voor zijn uitspraak. "Het was niet de bedoeling om beledigend te zijn, en als je het hele verhaal hoort, zal je de context begrijpen", zei hij aan CNN. "Veel van zijn vroege campagneteams bestonden uit huisvrouwen die sterk geloofden in de veranderingen die hij wilde invoeren", aldus persverantwoordelijke van Kasich Rob Nichols. "Hij is trots op die authentieke steun. Zijn opmerkingen verdraaien tot iets anders is enkel maar een teken van wanhoop."