Machinist om het leven gekomen bij treinongeval in Nederland

In Dalfsen in Nederland is een trein ontspoord na een botsing met een hoogtewerker. De machinist is daarbij om het leven gekomen. Zes passagiers zijn gewond geraakt, twee van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden.

Het ongeval gebeurde rond 9 uur vanochtend in Dalfsen, dicht bij Zwolle in het noorden van Nederland. De trein botste er op een hoogtewerker die zich in het midden van het spoor bevond. De bestuurder zag de trein afkomen en kon op tijd van de kraan springen.

"Het was een heftige botsing omdat de trein op volle snelheid was", zegt burgemeester Hans Noten. De trein bestond uit vier wagons, die allemaal gekanteld liggen op een weiland. "Het eerste beeld was verschrikkelijk. Het zag er dramatisch uit."

De machinist van de trein is bij het ongeval om het leven gekomen, zo bevestigden de autoriteiten. Twee passagiers zijn gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Vijf anderen zijn ter plaatse verzorgd.

De omvang van het ongeval valt al bij al mee, benadrukt de burgemeester op een persconferentie. Op de bewuste trein waren namelijk amper mensen aanwezig. In de avondspits is het op die lijn altijd zeer druk.

De Nederlandse spoorbeheerder ProRail denkt woensdag in de loop van de dag klaar te zijn met het opruimen van de drie treinstellen.
De bergingswerken beginnen dinsdagavond en gaat heel de nacht door tot alles weg is. Daarna begint het herstel van het spoor. Mogelijk duurt dat nog enkele dagen. De treinstellen worden naar een plaats afgevoerd waar ze nog verder kunnen worden onderzocht.

"Inschattingsfout van bestuurder hoogtewerker"

Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren, is momenteel nog niet duidelijk. De politie is met een onderzoek gestart, dat wellicht enkele dagen in beslag zal nemen. De kans is groot dat er zo lang op die plaats geen treinen kunnen passeren. De bestuurder van de hoogtewerker is intussen aangehouden. Hij wordt verhoord. Volgens de burgemeester heeft de man wellicht "een inschattingsfout" gemaakt.

De Nederlandse politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek. Onderzoekers van de OVV brengen de situatie op de plaats van het ongeluk in kaart. Ze verzamelen de eerste informatie, spreken met betrokkenen en stellen waar nodig materiaal van het ongeluk veilig. De OVV doet onderzoek met als doel om herhaling in de toekomst te voorkomen.

"Moet gigantische klap zijn geweest"

"Ik was thuis en hoorde het geluid van een trein die op zijn kant valt. Ik schrok me dood", zegt ooggetuige Ria van der Ham aan NOS. Zij ging ook ter plaatse gaan kijken. "Ik zag meerdere treinstellen op z'n kant liggen. Het is een complete chaos. De hoogtewerker ligt in alle delen. De voorkant van de trein is volledig weggeslagen. Echt heel erg."

Ook een andere vrouw heeft de klap gehoord, zo zei ze bij NOS. "Ik zag de trein voorbij schuiven. Ik ben er naartoe gegaan en zag mensen uit de trein kruipen, wat ze op eigen kracht konden. Ik sta nog steeds op mijn benen te trillen."

RTV Oost-verslaggever Sander Jongsma zegt dat ondertussen de grote chaos voorbij is. "Mensen lopen hier nu om het gebied heen om te kijken wat de schade is", zegt hij. "Als ik naar de cabine kijk, waar de machinist zat, zie ik dat daar niet veel meer van over is. Het moet een gigantische klap zijn geweest."

Vorig jaar waren in Nederland 33 ongelukken op spooroverwegen waarvan dertien met dodelijke afloop. Van de 33 ongelukken waren er dertig bij een beveiligde overweg. Drie ongevallen waren bij een onbeveiligde overweg, blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail.