Mars roept "honderdduizenden" snoeprepen terug in België

Mars Belgium roept uit voorzorg snoeprepen van Snickers, Mars, Milky Way mini en Celebrations terug in België. In Duitsland is in één Marsreep een stukje plastic aangetroffen. Door een productiefout zouden de snacks in de Belgische winkels ook stukjes plastic kunnen bevatten.

In één Marsreep in Duitsland zijn stukjes plastic aangetroffen. Daarom worden de producten uit de Marsfabriek in Veghel (Nederland), die binnen een specifieke houdbaarheidsdatum vallen uit voorzorg teruggeroepen. Volgens de Europese commissie gaat het om 56 landen.

De betrokken landen zijn alle EU-landen met uitzondering van Bulgarije en Luxemburg, plus Algerije, Angola, Australië, Bangladesh, Egypte, Ghana, India, Iran, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Madagaskar, de Malediven, Mauritius, Marokko, Nepal, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Zwitserland, Servië, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Soedan, Taiwan, Tanzania, Tunesië, Turkije, Oekraïne en de Verenigde Arabische Emiraten. De terugroepactie geldt ook voor de Franse overzeese gebieden Nieuw-Caledonië en Réunion, en voor de Palestijnse gebieden, aldus de commissie.

Het gaat om snoep van de merken Mars (houdbaarheidsdatum tussen 04/09/2016 - 09/10/2016), Snickers (03/07/2016 - 14/08/2016), Milky Way mini (04/09/2016 - 09/10/2016), Celebrations (19/06/2016 - 04/09/2016) en Mini Mix (10/07/2016 - 15/02/2017). Om hoe veel snoeprepen het in totaal gaat, blijft onduidelijk.

Het Nederlandse persagentschap ANP meldt dat in Nederland in totaal naar schatting 4 miljoen repen worden teruggeroepen. "We willen vermijden dat klanten die onze snoep gekocht hebben die ook effectief gaan consumeren", zo staat in het persbericht van Mars Duitsland.

"Risico voor Belgische consument gering"

Hoeveel snoeprepen in ons land worden teruggeroepen, is niet geweten. "Maar hier gaat het eerder over honderdduizenden dan miljoenen", zegt Kathy Heungens, woordvoerster van Mars België.

Het bedrijf vraagt om de bewuste snoeprepen niet meer te consumeren. Door de mogelijke aanwezigheid van plastic is er gevaar op verstikking. Mars België roept zowel in ons land als in Luxemburg snoeprepen terug. Het bedrijf benadrukt dat het gaat om een voorzorgsmaatregel en dat er momenteel in ons land geen plastic in de snoeprepen is aangetroffen.

"Het risico bestaat dat enkele plasticdeeltjes in onze repen zijn terechtgekomen, na een productie-incident in onze vestiging in Veghel. We onderzoeken momenteel nog waar en hoe er precies iets is misgelopen", vertelt Heungens in "De wereld vandaag" (Radio 1). "Het precieze moment van de productiefout kunnen we wel isoleren. Op basis van het badgenummer en de houdbaarheidsdatum kunnen we heel gericht bepaalde loten van ons product uit de handel halen."

Mars benadrukt dat er geen gevaar dreigt voor de volksgezondheid. "Het stukje plastic is polyetyleen, één van de meest gebruikte kunststoffen. De stof is niet giftig of schadelijk voor de gezondheid, maar we stellen de veiligheid van de consument -ondanks het geringe risico- zeker voorop."

Het terugroepen van de Marsrepen is een behoorlijke logistieke operatie. "Enerzijds verwittigen we de consument via de pers en social media. Daarnaast werken we goed samen met onze distributiepartners om de getroffen loten zo snel mogelijk uit de rekken en magazijnen te halen."

Consumenten die met vragen zitten, kunnen daarmee terecht op de gratis lijn 0800/98.016 (tussen 9 uur en 19 uur) of kunnen mailen naar quality.be@effem.com. Wie al één van de repen in kwestie heeft gekocht, kan per post of per e-mail een vergoeding in de vorm van een kortingsbon aanvragen.