Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek willen fusioneren: "Spreken zelfde dialect"

De Limburgse gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek overwegen een fusie. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Alles zou nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2019 rond moeten zijn.
Het gemeentehuis van Opglabbeek

De afgelopen maanden waren er discrete gesprekken tussen de twee gemeenten, die beide worden bestuurd door een absolute CD&V-meerderheid. Burgemeesters Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) en Benny Spreeuwers (Opglabbeek) zijn overtuigd van de kansen die een fusie biedt.

"We merken dat de provincies bijna voor de helft worden ontmanteld, terwijl we daar veel steun van kregen. Gemeenten krijgen er enkel taken bij, maar de financiële middelen die daarbij horen, komen niet altijd mee", zegt Ceyssens aan Radio 2 Limburg. "We zouden graag onze dienstverlening die wij nu aanbieden in de toekomst behouden."

Gemeenten sterk vergelijkbaar

Een fusie tussen deze twee gemeenten ligt het meest voor de hand omdat beide gemeenten sterk vergelijkbaar zijn, zo klinkt het. "Zo spreken we hetzelfde dialect en hebben we al een aantal gezamenlijke projecten", zegt Spreeuwers. "Maar we moeten er niet flauw over doen: mocht hier een ander bestuur aan de macht zijn (geen CD&V-bestuur, nvdr.), zou het heel wat moeilijker liggen."

De gemeenteraden van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben alvast een principieel akkoord gesloten om de mogelijkheden van een fusie grondig te onderzoeken. Morgen krijgen inwoners een folder in de bus en de komende weken worden er informatiezittingen gehouden.

Grootste van Limburg

De nieuwe gemeente zou zo'n 23.400 inwoners tellen. In oppervlakte zou het de grootste gemeente van Limburg worden. Als de gemeenten zelf tot een fusie overgaan, krijgen ze van Vlaanderen een schuldovername van 500 euro per inwoner. In totaal maakt dat 11,5 miljoen euro, waardoor de nieuwe gemeente bijna schuldenvrij zal kunnen starten.