Nu al grenscontroles in afwachting van ontruiming Calais

De federale reserve voert sinds gisteravond grenscontroles uit aan de Belgisch-Franse grens. Dat gebeurt in afwachting van de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais. De kans is immers groot dat nogal wat vluchtelingen daarop naar ons land zullen komen om van hieruit de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

Naar aanleiding van het vluchtelingenprobleem dringt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé al geruime tijd aan op grenscontroles, om te vermijden dat de vluchtelingen onze richting zouden uitkomen. De burgemeesters uit de betrokken gemeenten komen daarover vanmorgen bijeen op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De bedoeling van deze technische vergadering is om een planning op langere termijn op te stellen.

De grenzen worden al sinds gisterenavond gecontroleerd. "Het doel van de grenscontroles is om mensen zonder papieren (die naar Groot-Brittannië willen doorreizen, red.) buiten te houden. Asielzoekers mogen wel ons land binnen", vertelt burgemeester Ann Vanheste (SP.A) van De Panne op Radio 2 West-Vlaanderen.

Vanheste had zelf liever gehad dat de bussen met vluchtelingen op Frans grondgebied zouden worden gecontroleerd maar Frankrijk is daar niet voor te vinden. "Frankrijk gaat er niet mee akkoord om die mensen in Bray-Dunes uit te de bus te laten stappen en de bus zonder vluchtelingen naar ons land te laten doorrijden. Zij hebben liever dat de vluchtelingen naar België komen, dan zijn zij ze kwijt."

Transitgemeente De Panne

De Panne is de eerste Belgische gemeente waar de vluchtelingen uit Calais zullen voorbijkomen. Van daaruit kunnen en zullen ze waarschijnlijk de tram nemen naar Zeebrugge.

"Het zijn ook mensen en ze moeten ergens heen. Wij hebben er op zich niet zoveel last van, die mensen zullen bij ons enkel de tram nemen naar Zeebrugge", geeft Vanheste toe. "Maar we weten allemaal wat de gevolgen zullen zijn voor Zeebrugge. Die moeten we proberen te vermijden."

Rechtbank beslist vanmiddag over ontruiming

Vanavond wordt het zuidelijke deel van de zogenoemde jungle van Calais normaal gezien ontruimd. Maar alles zal afhangen van de rechtbank in Rijsel. Die moet zich vandaag uitspreken over de vraag van enkele hulporganisaties en migranten om de ontruiming op te schorten.

De prefectuur van Pas-de-Calais had de kampbewoners vrijdag een ultimatum gesteld, ze moesten het kamp voor 20 uur vanavond verlaten. Zo niet zou het kamp manu militari ontruimd worden.

Ongeveer 250 migranten en 10 organisaties stapten naar de rechter omdat ze twijfelen aan de rechtsgeldigheid van het ultimatum. "Dit is een schending van de fundamentele rechten van migranten. De voorgestelde oplossingen zijn helemaal niet aangepast aan hun behoeften. Zij moeten hier kunnen blijven in afwachten van andere oplossingen", aldus de advocate van de klagers.

Cazeneuve: "geleidelijke ontruiming"

De rechter brengt normaal gezien deze voormiddag een bezoek aan het kamp om er zich van de situatie te vergewissen en er met de bewoners te praten. De uitspraak van de rechter wordt rond 15 uur verwacht.

Intussen ziet het ernaar uit dat het misschien niet tot een gedwongen verdrijving zal komen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve sprak zich gisteren uit voor een "geleidelijke ontruiming".