Queen krijgt eigen metrolijn in Londen

De nieuwe metrolijn die Londen vanaf 2018 doorkruist van oost naar west krijgt de naam "Elizabeth line", ter ere van de Britse Queen die vandaag de werf bezocht. Dat heeft de burgemeester van de Britse hoofdstad Boris Johnson, bekendgemaakt.

De lijn, die tot nu toe "Crossrail" heette, moet tegen 2019 zowat 100 kilometer lang zijn en verbindt de zakenwijk van de stad met de luchthaven van Heathrow. "De Elizabethline wordt een duurzaam eerbetoon aan onze monarch", aldus burgemeester Johnson.

Queen Elizabeth II ging vandaag op werfbezoek onder het station van Bond Street. De koningin ontmoette er werklui van de werf die in 2009 werd opgestart, en onthulde het logo van de toekomstige lijn, die paars wordt. De vorstin was voor de gelegenheid gekleed in dezelfde kleur.

Op termijn moet de lijn 40 stations tellen en zal ze de steden Reading, ten westen van de hoofdstad, verbinden met Shenfield, ten oosten, waarbij ze passeert door Heathrow en het centrum van de stad. De bouwers mikken op 200 miljoen reizigers per jaar. De Elizabethline moet het trein-, metro- en busnet, dat kreunt onder een gebrek aan investeringen, ontlasten.