Radicaliseringsexpert Benyaich wordt diplomaat

De politicoloog Bilal Benyaich begint op 1 maart aan een stage van twee jaar als diplomaat bij Buitenlandse Zaken. Door de discretieplicht stopt hij als opiniemaker over radicalisme en integratie, zo schrijft De Tijd.

Bilal Benyaich specialiseerde zich de voorbije tien jaar in integratie, migratie, radicalisme en de relaties tussen Europa en de Arabische wereld. Hij was de jongste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste Belgische experts in moslimradicalisering. Nu maakt hij een opmerkelijke carrièreswitch naar diplomaat.

Benyaich was actief voor de denktank Itinera als researcher rond migratie en integratie. Daarnaast werkte hij bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), was hij verbonden aan de faculteiten politieke wetenschappen van de universiteiten van Gent en Brussel, en was hij docent economie aan de hogeschool Brussel (Odisee).

Hij was ook auteur van verschillende boeken, onder meer over de islam en radicalisering bij Marokkanen in Brussel. In dat laatste boek waarschuwde hij voor de nefaste invloed van geldstromen uit het Midden-Oosten op moslims bij ons. Na de aanslagen in Parijs gaf hij onder andere het advies de Belgische strijd tegen radicalisering en terrorisme niet te beperken tot Molenbeek. Hij pleitte ervoor de hele arme Brusselse Kanaalzone in de plannen te betrekken.