Spontane staking bij Albert Heijn in Antwerpen en Gent

In verschillende winkels van Albert Heijn zijn er acties tegen de mogelijke verkoop van de filialen op bevel van de Belgische Mededingingsautoriteit. In Gent en Antwerpen heeft het personeel het werk neergelegd. In Leuven is een petitie gestart door buurtbewoners om de winkel te behouden.
Protest aan de Albert Heijn aan de Overpoort in Gent.

Het gaat om de Albert Heijn-winkels aan de Overpoort in Gent en op de Groenplaats in Antwerpen (foto onder). Het personeel heeft er het werk neergelegd om te protesteren tegen de mogelijke verkoop. In Leuven zijn buurtbewoners een petitie gestart (zie tweet onderaan).

"De winkel op de Groenplaats is om acht uur vanmorgen niet opgegaan. Er zijn een veertigtal stakers en een drietal werkwilligen. Dat is heel spontaan gegaan. De directeur kwam vanochtend naar de winkel en toen is het werk neergelegd", zegt BBTK-secretaris Erik Dirkx. "Men is kwaad en men wil garanties om te weten wat er met hen gaat gebeuren. Er moet een oplossing worden gevonden."

Het personeel van het Albert Heijn-filiaal in de Gentse Overpoort is van plan om ook morgen het werk neer te leggen, als er geen harde garanties zijn voor jobbehoud. "We willen garanties op papier dat de mensen ofwel bij de overnemer aan de slag kunnen of in andere vestigingen van Albert Heijn", zegt vakbondsafgevaardigde Thomas Baeyens. "Deze vestiging is nog geen twee jaar open. Er werken vooral jonge mensen met een vast contract die een toekomst willen opbouwen."

8 winkels moeten dicht

Door de geplande fusie tussen Delhaize en Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn) zou de nieuwe holding volgens de Mededingingsautoriteit te dominant worden op sommige plekken waardoor er geen eerlijke concurrentie meer kan zijn. Daarom zouden zowel Delhaize als Ahold enkele winkels moeten verkopen.

De acht winkels van Albert Heijn die zouden moeten sluiten zijn: Antwerpen Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Gent Overpoort, Leuven, Lokeren en Boortmeerbeek. Die laatste twee winkels zijn amper enkele maanden open. "Die fusie komt de aandeelhouders ten goede, er moeten nu ook garanties zijn voor het personeel dat gevolgen draagt", klinkt het.