UNHCR en Frontex zijn bezorgd over vluchtelingen aan Europese grenzen

Het Hoog Commissariaat der Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en Frontex, het Europees agentschap dat lidstaten helpt bij de controles van buitengrenzen, uitten hun bezorgdheid voor de vluchtelingen en asielzoekers die aankomen in Europa. Door strengere maatregelen aan de grenzen van verschillende Europese landen krijgen de vluchtelingen het zwaar te verduren.

Deze maatregelen leiden volgens UNHCR en Frontex tot chaos bij verscheidene grensovergangen en extra druk op Griekenland, dat het nu al moeilijk heeft om de vluchtelingen de nodige zorg en accommodatie te geven. Hierdoor zullen vluchtelingen en asielzoekers nog zwaarder lijden.

Op 17 februari kondigde Oostenrijk aan een dagelijkse limiet van 3.200 mensen toe te laten tot zijn grondgebied en slechts 80 nieuwe asielaanvragen. Een dag later volgden verschillende andere Europese landen zoals Slovenië, Kroatië, Servië en Macedonië met beperkende maatregelen.

Volgens UNHCR proberen deze landen deze maatregelen te verdoezelen als zijnde maatregelen om de vluchtelingeninstroom beter te kunnen coördineren. Terwijl ze zo eigenlijk veel vluchtelingen in de kou laten staan.

Logistiek probleem

Frontex ziet vooral een logistiek probleem ontstaan. "Meer grensofficieren, schepen en vliegtuigen zijn nodig om de Griekse kust te bewaken", zegt Fabrice Leggeri, woordvoerder van Frontex. Zelf doet Frontex financiële inspanningen. "Het budget werd opgetrokken van 142 miljoen euro naar 250 miljoen euro", zegt Leggeri.

Op zich moeten economische vluchtelingen of vluchtelingen die niet aan de voorwaarden voldoen, binnen de maand vertrekken uit Griekenland. Aangezien ze vooral met boten vanuit Turkije komen, moeten deze vluchtelingen terugkeren naar Turkije.

"Maar in de praktijk kunnen zo goed als geen vluchtelingen teruggestuurd worden naar Turkije," zegt de woordvoerder van Frontex. Indien geen van de landen deze vluchtelingen dan opneemt, blijven ze dus in Griekenland.

Domino-effect

Zeker de meest hulpbehoevenden moeten zo snel mogelijk opgevangen worden. Dat kan alleen door een goede samenwerking tussen alle Europese landen. UNHCR geeft aan dat ze elk land willen ondersteunen bij het opvangen van vluchtelingen.

Indien de landen steeds meer beperkende maatregelen doorvoeren, zal dat enkel leiden tot een domino-effect volgens UNHCR. De vluchtelingen zullen dan doorgestuurd worden van het ene naar het andere land. Zonder een goede organisatie en coördinatie blijft het vluchtelingenprobleem aanslepen.

Grieks-Turkse zeegrens

Ook Duitsland ziet het belang van een goede samenwerking in. Niet enkel binnen de EU, maar ook met Turkije. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken wil nu meer druk uitoefenen op Turkije om een deel van de vluchtelingen terug te nemen.

Op 7 maart vindt een overleg plaats tussen Turkije en de Europese Unie. De controle over de Grieks-Turkse zeegrens is van essentieel belang bij het aanpakken van de vluchtelingenproblematiek. Als dit niet helpt om de toestroom in te perken, zullen andere Europese maatregelen genomen worden.